Løkke til topmøde: Vi skal huske bagsiden af globaliseringen

OECD-TOPMØDE: Med globaliseringens muligheder følger udfordringer, som skal løses i fællesskab. Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han som formand åbnede det årlige OECD-topmøde i Paris.

Selvom globaliseringen giver teknologisk udvikling og forbedrer levevilkårene for et flertal af klodens befolkning, udvider den samtidig kløften mellem heldige og mindre heldige.

Det var meldingen i statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) åbningstale ved OECD’s årlige ministermøde i Paris.

Med Danmark som formand sætter topmødet over to dage blandt andet fokus på globaliseringens muligheder og udfordringer blandt nogle af verdens største økonomier. Her brugte statsministeren velkendte eksempler fra Danmark til at forklare, hvem der er de heldige, og hvem der er mindre heldige.

Det første eksempel handlede om et middagsselskab med en række engelsktalende medstuderende og Løkkes søn, hvor statsministeren som opvarter bemærkede, at ingen af de unge rundt om bordet frygtede globalisering.

I modsætning til middagsselskabet fremhævede statsministeren et andet velkendt eksempel fra en cykeltur med socialt udsatte drenge fra Løkke-fonden. Drenge, der ifølge Løkke ikke klarer sig godt i skolen og som risikerer at løbe panden mod muren i forhold til at få del i globaliseringens gevinster.

”Den sidste gruppe er i overhængende fare for at blive tabt. Nu mere end nogensinde, fordi der næsten ingen job er tilbage for folk, der ikke kan læse en instruktionsmanual eller udregne en procentsats,” sagde Løkke og fortsatte:

”Det er bagsiden af globaliseringen. Og hvis vi vil have globaliseringen til at fortsætte, kan vi ikke underkende det problem længere.”

Tre løsningsforslag
Til at undgå problemet opridsede Løkke tre løsninger i sin tale.

For det første pointerede han, at landene skal se i øjnene, at globaliseringens udfordringer kalder på et nationalt ansvar. Herunder at lande ikke skal lukke sig om sig selv, men søsætte initiativer, der skaber job i stedet for at beskytte job.

Som andet løsningsforslag fremhævede Løkke, at verdens samfund, arbejdsmarkeder og virksomheder skal tilpasse sig fremtidens krav. Blandt andet ved at give befolkningen den nødvendige uddannelse gennem hele livet, så de kan tilpasse sig nye job, når gamle jobformer forsvinder.

”Børn risikerer at blive efterladt i det lange løb. Hvis de gør det, vil de blive dem, som lover flere mure. Mure imod globalisering. I stedet for mure skal vi give dem en bro til fremtiden,” sagde Løkke.

Som tredje punkt opfordrede Løkke til mere lokalt, nationalt og internationalt samarbejde. Her kaldte han på flere internationale handelsaftaler og samarbejde om skatteunddragelse, uansvarlig forretningsføring samt sociale og miljømæssige spørgsmål.

Ingen nemme løsninger
Under talen fremhævede Løkke flere gange danske initiativer. Som eksempel på løsningsforslag fortalte statsministeren om regeringens nyligt oprettede skolepulje (se link) og Disruptionråd.

Til at afslutte talen refererede Løkke til en tale af den tidligere amerikanske udenrigsminister George Marshall, som talte om håb for Europa efter anden verdenskrig.

”Jeg behøver ikke fortælle jer, at situationen er udfordrende. Verdens befolkning kigger på os for løsninger. Vi kan ikke se den anden vej,” sagde Lars Løkke og tilføjede:

”Her er der ingen nemme løsninger, men der er løsninger til rådighed. Lad os gå sammen og få globaliseringen til at fungere for alle mennesker.”

Ministermødet finder sted til og med torsdag, hvor ministre fra de 35 OECD-lande vil deltage.

Fra dansk side deltager udover statsministeren også Kronprinsesse Mary samt udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), skatteminister Karsten Lauritzen (V) og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).

Læs hele Løkkes tale her.

Forrige artikel Berlingske henter ny chefredaktør Berlingske henter ny chefredaktør Næste artikel Rockwool tegner unikt billede af indvandreres uddannelse Rockwool tegner unikt billede af indvandreres uddannelse