K-profiler: Regeringen svigter kulturen

KULTUR: Konservative har glemt sit hjerteblod og overladt kulturen til det rå marked, lyder kritikken fra en række markante K-stemmer fra baglandet. 

Den Konservative folketingsgruppe glemmer sit hjerteblod, når de tillader regeringen med Liberal Alliance i spidsen at overlade kulturområdet til det rå marked.

Sådan lyder det fra blandt andre Konservativ Ungdom og en tidligere konservativ kulturminister.

”Det har aldrig været en konservativ plan at spare på kulturen, og jeg er fortvivlet over de besparelser blandt andet mod DR, som regeringen varsler,” siger Grethe Rostbøll, der var kulturminister under Schlüter-regeringen fra 1990 til 1993.

Kulturpolitik har i mange årtier været en mærkesag for Det Konservative Folkeparti.

Både i Schlüters og Anders Fogh Rasmussens regeringer havde partiet rolle som kulturens varetager på den borgerlige fløj, hvor der gennem tiden har siddet fem konservative kulturministre over mere end 14 år, mens Venstre har siddet på kulturministerposten i sammenlagt 3 år.

Men med den nuværende borgerlige regering har Det Konservative Folkeparti mistet indflydelse på området, lyder det fra flere stemmer i partiet. Og i dag sidder Liberal Alliances Mette Bock som minister i Kulturministeriet.

Folketingskandidat Pernille Weiss (K) kalder regeringens kulturpolitik overfor Altinget for ”et økonomisk, overfladeideologisk fordelingsspil mellem DF og Liberal Alliance, der med en minister bare laver larm med provokerende rapporter og dyre pseudoinddragelser".

Kritik fra ungdommen
Også Konservativ Ungdom kritiserer regeringen linje på kulturområdet.

”Vi ser fortsatte nedskæringer på kulturområdet, når der er behov for det modsatte. Det synes jeg er rigtigt ærgerligt,” siger formand Andreas Weidinger til Altinget.

Han mener, at et vigtigt element i konservativ politik er at bruge kulturen som et dannelsesredskab.

I koret af kritikere stiller sig også Nikolaj Bøgh (K), der ud over at være medlem af Frederiksberg Kommunalbestyrelse er forfatter til bogen Brødrene Møller om det konservative familiedynasti af brødrene Aksel Møller og Poul Møller (far til Per Stig Møller) og deres indflydelse i Det Konservative Folkeparti.

"Vi har en masse fælles gods i forhold til skatte-, erhvervs- og retspolitik. Men kulturområdet er et af de få områder, hvor vi skiller os ud i forhold til de andre borgerlige partier. Men vi er noget nær usynlige på området," siger han og beskriver de årlige to-procentsbesparelser på kulturområdet som en tung kamel i ganen på Konservative. 

K: Vi leverer
Gruppeformand for folketingsgruppen, Mette Abildgaard, mener, at partiet har ”leveret rigeligt med kulturpolitiske aftryk”.

”Når vi har sikret flere penge til Mindelunden i forbindelse med finanslovsudspillet, så har vi blandt andet gjort det, fordi det også er en del af vores kulturformidling omkring Danmarks historie. Og når vi har kæmpet for bevarelsen af Frederiksberg Slot i forbindelse med et nyt forsvarsforlig, så er det, fordi det er en del af kulturhistorien på Frederiksberg,” siger hun til Altinget.

Læs hele artiklen på Altinget: kultur.

Forrige artikel Medieforsker: ”Hvis TV 2 også taber de næste sager, går de konkurs” Medieforsker: ”Hvis TV 2 også taber de næste sager, går de konkurs” Næste artikel S og DF kræver overblik over vandmiljøets tilstand efter nye algetal S og DF kræver overblik over vandmiljøets tilstand efter nye algetal