K kan ikke sikre bredt samarbejde

RESULTAT: En rød regering med de Radikale vil ikke have flertal med de Konservative. Der er heller ikke flertal mellem S-SF og Dansk Folkeparti. Se, hvilke flertal en ny rød regering kan gøre brug af.

Helle Thorning-Schmidts (S) muligheder for at danne flertal uden om Enhedslisten kan ikke lade sig gøre alene med de Konservative.

Det står fast, efter det endelig landsresultat er på plads.

I begyndelsen af valgkampen varslede de Konservative og de Radikale ellers, at partierne er klar til et bredt samarbejde henover midten.

Men med valgresultatet, står det klart, at en eventuel S-SF-R regering ikke vil have flertal med de Konservative. De fire partier kan således kun mønstre 85 mandater. Så det brede samarbejde er afhængig af et af de andre partier fra blå blok.

Intet S-SF flertal med DF
Der har også været spekuleret i et eventuelt flertal mellem S-SF og Dansk Folkeparti. Men hvis der dannes en S-SF-regering, vil Dansk Folkeparti ikke være nok, da de tre partier kun vil give 82 mandater. Muligheden er dog tilstede, hvis der dannes en regering med de Radikale, hvor de fire partier vil kunne mønstre 99 mandater.

S og SF har til sammen fået 60 mandater og skal derfor ud og finde 30 mandater for at have flertal. Hvis de Radikale går med i regering, kan de tre partier samle 77 mandater. Derfor kan hverken K eller LA alene mønstre flertal med en rød regering.

Forrige artikel Kendte politikere ryger ud Næste artikel Det mener aviserne Det mener aviserne