Hummelgaard: Vi kommer ikke til at bruge milliarder på at sende flere på førtidspension

INTERVIEW: Der bliver ingen gavebod, når reformen af førtidspension skal til kritisk eftersyn hos S-regeringen. Men færre skal opleve at komme i klemme i systemet, mener beskæftigelsesministeren.

Antallet af danskere, der får tilkendt førtidspension, stiger kraftigt, men det får ikke regeringen til at aflyse justeringen af førtidspensionsreformen.

Det siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), efter at Altinget forleden kunne fortælle, at den bratte opbremsning i tildelingen af førtidspensioner nu er afløst af en markant stigning.

"Vi har en målsætning om, at færre mennesker skal komme i klemme i systemet, og at der skal ryddes op i dårlige proceskrav samt urimelige og uforståelige aktiveringsforløb. Det betyder ikke, at alle, der selv mener, at de har grund til at få tildelt en førtidspension, kan få det per automatik. Men det vil klart betyde, at færre mennesker oplever et system, som ikke behandler dem ordentligt," siger han.

Men er der fortsat et problem, når vi nu ser, at tilkendelsen af førtidspensioner igen stiger?

"Vi skal selvfølgelig holde øje med, at tildelingen af førtidspension ikke eksploderer fra den ene dag til den anden. Omvendt synes jeg, at der er en naturlig forklaring på, hvorfor det nu stiger. Dels fordi mange mennesker er ved at have afsluttet deres ressourceforløb, dels fordi nogle kommuner, som tidligere har været meget restriktive – og også har fået kritik for det – nu er begyndt at løsne lidt op," siger Peter Hummelgaard.

Frederiksen: Vi har et særligt ansvar for at rette op
Det var Hummelgaards egen chef Mette Frederiksen (S), der i 2012 som beskæftigelsesminister stod i spidsen for den reform af førtidspensionen, som medførte et kraftigt fald i antallet af danskere, der fik førtidspension.

Og Frederiksen har erkendt, at hun bærer et særligt ansvar for at rette op på de problemer, reformen har affødt - blandt andet med meget syge borgere, der er blevet sendt i tilsyneladende formålsløse aktiveringsforløb.

Men man skal ikke sætte næsen op efter, at det bliver markant lettere at få tildelt førtidspension fremover, siger beskæftigelsesministeren. 

"Meget af debatten om førtidspension baserer sig på en formodning om, at alt for få mennesker får det tildelt. Men som jeres historie viser, har det jo ændret sig. De tal og det vidensgrundlag har jeg bedt om at få opdateret, så vi kan bruge det i vores kritiske gennemgang af reformerne."

Er det en opblødning af reglerne for førtidspension, I sigter efter?

"Det er alt for tidligt at sige noget om. Men problemformuleringen er ikke, at mange mange flere skal have førtidspension. Vores hensigt er, at færre mennesker skal opleve at møde et system, som ikke tager deres sag alvorligt nok eller sætter dem i gang med ressourceforløb, som ikke fører nogen steder hen, eller at indholdet i de ressourceforløb er spild af tid. Det kan du godt kalde en opblødning, men jeg vil kalde det sund fornuft," siger Peter Hummelgaard.

Han understreger, at "den kritiske gennemgang kommer ikke til at betyde, at vi knalder en masse milliarder afsted for at udvide adgangen dramatisk til nogen af de her ordninger". 

Beskæftigelsesministeren er især optaget af, at reformen af førtidspension betød, at man ikke længere "opgiver" unge, som eksempelvis er psykisk sårbare og så at sige parkerer dem på førtidspension: "Den del af reformen har virkelig været en succes," siger han.

Vil rundt i landet og tale med folk om førtidspension
Tidsplanen for justeringen af førtidspensionen ligger endnu ikke klar, men ministeren vil snart begynde at tage rundt i landet og tale med borgere og aktører.

"Vi er i gang med at tænke over, hvordan vi kan tilrettelægge den rigtige proces. Jeg vil rigtig gerne ud i landet og snakke med dem, der er en del af systemet, både dem med gode og dårlige oplevelser, jobcentre og så videre. Så det står langt oppe på min dosmerseddel, men jeg vil sige det sådan, at det ikke er i denne her måned, vi starter forhandlingerne," siger Peter Hummelgaard.

Hvordan hænger regeringens planer for førtidspensionen sammen med prestigeprojektet om tidlig tilbagetrækning for visse grupper? Og hvorfor forventer Finansministeriet, at hver fjerde dansker i fremtiden kan ende på førtidspension? Det kan du høre Peter Hummelgaards svar på i den fulde artikel på Altinget: arbejdsmarked.

Forrige artikel Minister afviser ikke på forhånd forslag om fire juridiske forældre Minister afviser ikke på forhånd forslag om fire juridiske forældre Næste artikel Prøv quizzen: Husker du de store politiske comebacks? Prøv quizzen: Husker du de store politiske comebacks?