Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

ANALYSE: Med sin nye titel som næstformand er Morten Messerschmidt nu ubetinget Dansk Folkepartis kronprins. Men det giver ham også et medansvar for partiets fremtid, der kan ende med at trække ham ned sammen med Kristian Thulesen Dahl, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Selvom mandagens forfremmelse til Morten Messerschmidt har rykket ham tættere på ambitionen om at blive partiformand for DF, kan den også ende med at skade DF-profilen.

Det siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Som ny næstformand for Dansk Folkeparti skal Morten Messerschmidt nemlig nu tage del i ansvaret for at vende skuden for partiet, der har været i frit fald i meningsmålingerne siden 2019.

”Der er ingen tvivl om, at Messerschmidt har ambitioner om at blive formand for DF. Men han havde næppe tænkt sig at rykke nu. Nu kommer han til at få et direkte medansvar for DF’s skæbne. Hvis partiet fortsat går tilbage, er det ikke længere kun Thulesens problem. Det vil også trække Messerschmidt ned. Derfor et udnævnelsen noget af et tveægget sværd for Messerschmidt,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Omvendt giver forfremmelsen selvfølgelig også fordele. Nu er Messerschmidt ubetinget partiets kronprins og med hans gode forhold til Pia Kjærsgaard, er der ikke længere nogen, der kan udfordre ham, den dag Thulesen går.”

Et tilbud, der ikke kunne afslås
Om end den nye post har både sine fordele og ulemper, havde Morten Messerschmidt ikke andet valg end at takke ja til det tveæggede sværd, siger Erik Holstein:

”Thulesen gav Messerschmidt et tilbud, han ikke kunne afslå.”

”Messerschmidt havde helt sikkert ikke planlagt at gå efter næstformandsposten i DF på nuværende tidspunkt. Men efter han havde kritiseret partiets kurs og sagt, at han selv kunne bidrage til DF’s genrejsning, havde Messerschmidt ikke andet valg end at takke ja til posten,” siger den politiske kommentator.

Med tilbuddet til Morten Messerschmidt får partiformand Kristian Thulesen Dahl købt sig tid, efter at han har været under pres i flere måneder med kritik fra baglandet. Senest kom kritikken fra den nyslåede næstformand, som i weekenden blandt andet kritiserede partiets parløb med Socialdemokratiet op til sit valg.

Den fremstrakte hånd til Messerschmidt understreger dog samtidig, at Thulesen Dahl fortsat er en presset formand:

 ”Thulesen Dahl opnår at købe sig noget tid. Men det understreger samtidig, hvor presset han er. Normal DF-praksis havde været at pande kritikerne ned, men nu er det anden gang på kort tid, at kritikere bliver forfremmet i DF. For kort tid siden var det den tidligere europaparlamentariker Anders Vistisen, der efter hård kritik af linjen, ikke alene bevarede sin plads i hovedbestyrelsen, men også kom ind i et ny oprettet udvalg sammen med Thulesen,” siger Erik Holstein.

Ikke nødvendigvis en fordel
Ifølge Erik Holstein bliver det nu interessant at følge, hvordan valget af en ny næstformand vil påvirke Dansk Folkepartis politik. Det er nemlig ikke sikkert, at det vil være en fordel for partiet.

”Messerschmidts kald til kristen kulturkamp appellerer kun til et meget begrænset vælgersegment – og slet ikke til DF’s arbejdervælgere. Der er langt mere appel i ”danske værdier over for mellemøstlige værdier” end ”kristne værdier over for muslimske værdier”. Messerschmidt når ikke langt ud, når han taler om mere Grundtvig og højskolesangbog i folkeskolen,” siger Erik Holstein.

Den politiske linje bliver helt afgørende allerede i sensommeren, hvor partiets nye ledelse står overfor vigtige forhandlinger om regeringens forslag om tidligere pension. Det er kernepolitik for Dansk Folkeparti, og det kan blive den slagmark, der skal vende partiets nedtur til optur:

”Helt aktuelt er det DF’s politik overfor regeringens forslag om tidligere pension til nedslidte, der er mest afgørende. Her er DF ved at spille sig selv af banen, fordi partiet nu kobler støtte til tidligere pension med krav om udlændingestramninger. Det kunne regeringen måske nok gå med til, men det kan Enhedslisten under ingen omstændigheder, og så er der ikke mandater nok. Dermed kan DF’s krise i yderste konsekvens være med til at fremprovokere et efterårsvalg,” siger Erik Holstein.

Dansk Folkeparti afholder sommergruppemøde mandag til onsdag i denne uge.

Forrige artikel Veganerpartiet er 171 underskrifter fra at kunne stille op til næste valg Veganerpartiet er 171 underskrifter fra at kunne stille op til næste valg Næste artikel Kalender for den nye politiske sæson: Efteråret bliver travlt efter coronalukning Kalender for den nye politiske sæson: Efteråret bliver travlt efter coronalukning