Holstein: Det skal du huske fra 2017

ÅRET DER GIK: Politisk kommentator og redaktør for Altinget: Christiansborg giver her sit bud på en af årets vigtigste politiske begivenheder i dansk politik.

Det var fagforbundet 3F, der førte dem sammen. Forbundets særdeles vellykkede pressestunt med DF-formand Kristian Thulesen Dahl og S-formand Mette Frederiksen i samlet front i form at et dobbeltinterview lagde endegyldigt regeringens pensionsreform i graven. Men interviewet gjorde mere end det: Det lagde sporene til en udvikling, der kan vende op og ned på samarbejdsmønstrene i dansk politik.

Den nye forståelse mellem de tidligere dødsfjender i S og DF giver DF den eftertragtede rolle som midterpartiet, alle bejler til – selvom DF stadig er et værdipolitisk fløjparti. Og forståelsen giver en S-regering flere bolde at spille med og gør Mette Frederiksen mindre afhængig af partier som Radikale, Alternativet og Enhedslisten.

Det betyder ikke, at konkurrencen mellem DF og S er slut – eller at de vil arbejde sammen om alt. Efteråret har vist, at DF ingen problemer har med at indgå soloaftaler med den borgerlige regering. Ligesom en S-regering vil gøre det med venstrefløjen.

Men normaliseringen mellem S og DF ændrer ikke desto mindre de strategiske perspektiver – og vil automatisk få andre partier til at overveje deres modsvar.

Forrige artikel Slutspurt: Folketinget skal vedtage 27 lovforslag inden juleferien Slutspurt: Folketinget skal vedtage 27 lovforslag inden juleferien Næste artikel Transportredaktør: Det skal du huske fra 2017 Transportredaktør: Det skal du huske fra 2017