Fremtidigt Frihedsmuseum i underverdenen

Vinderen af Kulturministeriets arkitketkonkurrence til det nye Frihedsmuseum er tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter, som har givet et bud på et underjordisk, introvert museum. 

Kulturministeren præsenterede i dag tegningerne til Det nye Museum for Danmarks Frihedskamp. Valget er faldet på et underjordisk design, der roses for både funktionalitet og situationsfornemmelse.

Lundgaard & Tranberg Arkitekter, der har udarbejdet tegningerne fortæller til Politiken:

"Vi indså, at der ikke skulle være en synlig bygning i parken. Vi syntes, at der var noget vigtigt i at sige, at modstandskampen foregik i underverdenen. Og at lave en traditionel bygning, hvor man indtog sin kaffe og kiggede ud i parken, var forkert. Nej, det skulle være en fortælling om underverdenen."

Det gamle museum brændte i 2013, og det nye skal efter planen opføres samme sted i Churchillparken, hvor det gamle lå. En særlig prioritet har været byggeriets samklang med omgivelserne, og kulturministeren glæder sig over løsningen: 

"Frihedsmuseet har sin rod i den udstilling, der blev vist allerede i 1945, kort efter befrielsen. Det rummer den nationale samling om frihedskampen og er derfor et ganske særligt museum. Derfor glæder det mig, at vi med vinderforslaget får et museum, der skaber optimale rammer for formidlingen af frihedskampen. Samtidig med at bygningen arkitektonisk vil indgå respektfuldt med omgivelserne i Churchillparken," siger kulturminister Marianne Jelved (R) i en pressemeddelelse.

Samtidig roser Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen designet for høj funktionalitet og for at give meget frie rammer til udstillingerne.

Det nye museum ventes at åbne i 2018.

Forrige artikel Ny formand for Saxo Bank Næste artikel Kåre Schultz fortsætter karrieren hos Lundbeck