Freddy Blak mister ikke sin valgbarhed

AFGØRELSE: Valgbarhedsnævnet vurderer, at Freddy Blak (S) kan beholde sin plads i regionsrådet i Region Sjælland, selvom han er dømt for at have delt fortrolige oplysninger. Dømt DF-medlems sag er ikke vurderet.

Freddy Blak (S) mister ikke sin valgbarhed og kan derfor fortsætte i regionsrådet i Region Sjælland. Det har Valgbarhedsnævnet mandag afgjort.

Afgørelsen glæder Freddy Blak:

"Retfærdigheden er sket fyldest. Jeg har brudt straffeloven, men det var udelukkende for, at der ikke skulle fejes noget ind under gulvtæppet. Det er en meget flot afgørelse, Valgbarhedsnævnet er kommet frem til," siger han til Altinget.

Region Sjælland bad nævnet afgøre Blaks valgbarhed, efter at han ugen inden kommunal- og regionsrådsvalget blev dømt for at have videregivet fortrolige oplysninger i Atea-sagen til Weekendavisen.

Ville gøre det igen
Sagen er blevet kaldt danmarkshistoriens største bestikkelsessag, hvor offentlige chefer i Region Sjælland fik foræret dyre rejser og middage af it-virksomheden Atea.

Freddy Blak videregav et hemmeligt notat om sagen til en journalist på Weekendavisen. Retten i Næstved vurderede, at det var ulovligt. Men det var altså ikke nok til, at Valgbarhedsnævnet ville fratage Freddy Blak sin valgbarhed.

Han afviser ikke, at han ville gøre det samme igen, hvis han kommer i besiddelse af lignende oplysninger:

"Hvis det kan være måden at få gang i sagerne, så kan det da godt være. Men jeg vil vurdere hvert enkelt tilfælde," siger han og fortsætter:

"Skulle der ske noget tilsvarende, så er det min opgave at passe på skatteydernes penge. Det kan koste noget for mig, men det må jeg så tage med," siger han.

Læs også: Profiler risikerer at blive tvunget ud af lokalpolitik straks efter valget 

Dommen har ikke haft betydning for Freddy Blaks popularitet i regionen.

Han fik 6.283 personlige stemmer ved valget 21. november. Det er en stigning på mere end 50 procent i forhold til valget i 2013, hvor han fik 4.005 stemmer.

Ingen har meldt Rudaizky
I foråret kostede en anden sag om videregivelse af fortrolige oplysninger Finn Rudaizky (DF) pladsen i Københavns Borgerrepræsentation. Han havde samarbejdet og delt informationer om terroristen Omar El-Hussein med en BT-journalist.

Rudaizky blev valgt ind i Borgerrepræsentationen ved kommunalvalget i år, men hans sag er ikke blevet revurderet af Valgbarhedsnævnet. Det skyldes, at ingen andre folkevalgte i København har gjort indsigelse mod hans valgbarhed.

Det kan de øvrige medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation gøre indtil 21. februar 2018, hvis de mener, at hans valgbarhed bør tages op af Valgbarhedsnævnet.

Forrige artikel Nu kan Støjberg beslutte, om Danmark skal tage kvoteflygtninge Nu kan Støjberg beslutte, om Danmark skal tage kvoteflygtninge Næste artikel Forsvarsaftale kan blive en del af handlen mellem DF og regeringen Forsvarsaftale kan blive en del af handlen mellem DF og regeringen