Folketinget stemmer tilvalgsordning igennem

VEDTAGET: Efter en lang debat har Folketinget stemt lovforslaget om at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning igennem. Nu er det danskernes tur 3. december.

Folketinget har torsdag vedtaget - helt som ventet - at skrotte det danske retsforbehold og i stedet erstatte det med en tilvalgsordning. En beslutning, som danskerne 3. december skal tage endelig stilling til. 

Selv om lovforslaget har været behandlet og diskuteret i Folketingssalen to gang tidligere - senest i tirsdags - skulle der omkring seks timers debat til, før politikerne var klar til at stemme om det. Og efter lange diskussioner mellem ja- og nej-siden blev lovforslaget vedtaget med stemmerne 69 for 37 imod.

Med torsdagens vedtagelse står det nu klokkeklart, at danskerne 3. december skal i stemmeboksen for at give deres mening til kende om det danske retsforbehold. For skal det bevares, eller skal det erstattes med en tilvalgsordning?

Venstre, Socialdemokraterne, Alternativet, Radikale, SF og Konservative anbefaler et ja, der vil betyde, at Folketinget fremover kan vælge, hvilke EU-love på retsområdet Danmark skal deltage i.

Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance anbefaler et nej, så Danmark beholder retsforbeholdet. Det vil betyde, at Danmark fortsat står uden for EU's retspolitik, og det vil samtidig betyde, at Danmark for at blive i for eksempel Europol skal forhandle en parallelaftale hjem med EU. 

Da retsforbeholdet og tilvalgsordningen var under behandling tirsdag, blev det stemt igennem, at Lars Løkke Rasmussens asyl-garanti skulle skrives ind ind i loven. Det betyder, at Danmark ikke kommer til at gå med i EU's asyl- og flygtningepolitik, uden at danskerne har sagt ja ved en folkeafstemning.

Ved tirsdagens diskussion havde Enhedslisten stillet to ændringsforslag til lovforslaget, som begge blev forkastet. Det havde tilsyneladende ikke skræmt partiet fra at stille nogle nye, og derfor skulle Folketinget inden den endelige vedtagelse tage stilling til ikke mindre end otte ændringsforslag fra Enhedslisten. De handlede blandt andet om retssikkerhed, LGBTQ-rettigheder, ligestilling mellem forældre og domstole, men de blev alle forkastet. 

Forrige artikel S klar med asylplan: Byg flygtningelandsbyer S klar med asylplan: Byg flygtningelandsbyer Næste artikel Sundhedsvæsenet æder en stadig større del af samfundskagen Sundhedsvæsenet æder en stadig større del af samfundskagen