Flygtningekrise tester grænser mellem EU og Afrika

TOPMØDE: EU vil bruge et stort anlagt topmøde med afrikanske lande på at få sat en prop i flygtningestrømmen fra kontinentet og få dem til at tage flere af deres egne borgere tilbage. For stort fokus på grænsekontrol, lyder kritikken.

VALLETTA: EU-chefer håber på, at afrikanske lande vil tage imod en større bunke penge for til gengæld at sætte ind over for tilstrømningen af migranter og flygtninge fra kontinentet. Det sker ved et todages topmøde i den maltesiske hovedstad Valletta, der starter onsdag eftermiddag.

Topmødets store slagnummer bliver en ny krisefond med krisemidler, den såkaldte Trust Fund for Africa. Pengene kommer i første omgang fra EU’s udviklingsbudgetter, der spæder 13 milliarder i kassen over de næste fem år. Det er meningen, at europæiske regeringer skal matche beløbet, hvilket de færreste dog tror er realistisk.

Afrikanske og europæiske embedsmænd forhandlede natten igennem for at forsøge at få de sidste knaster høvlet af inden topmødet.

Skal kunne sendes tilbage
Fra europæisk side er der særligt stort fokus på at få afrikanske lande til at tage de af deres borgere tilbage, som kommer til EU uden ret til international beskyttelse.

”Der skal være en sammenhæng mellem den bistand, vi giver til Afrika, og det ansvar, de skal påtage sig for at tage deres statsborgere tilbage,” sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved et pressemøde onsdag i København kort inden afgangen til Valletta.

”Ud af ti, som ikke får ophold, bliver kun tre eller fire sendt tilbage. Det er ikke godt nok,” understregede statsministeren.

Styr på grænserne
Europæerne vil også have fokus på at styrke afrikanernes kontrol med deres grænser, så færre stævner ud med Europa på et tidspunkt, hvor EU allerede er presset til bristepunktet af flygtninge særligt fra Mellemøsten.

”Migration vil fortsætte med at være et politisk destruktivt evne, indtil der er fundet et ægte partnerskab mellem os og andre uden for Europa, hvor alle lande, også vore afrikanske partnere, tager ansvar for deres egne grænser og deres egne borgere,” sagde formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, i en tale til det maltesiske parlament inden mødet.

Fra den afrikanske side er der dog ikke den helt store entusiasme over at blive inddraget i håndteringen af den europæiske flygtningekrise.

“Vi har for stort fokus på at sikre Europas grænser for at holde migranter ude,” siger ambassadør for den Afrikanske Union, Ajay Bramdeo, til Bruxelles-mediet ViEUws.

Fokuser på de underliggende problemer
Han understreger, at mere fokus skal ligge på at styrke de afrikanske stater, så de grundlæggende årsager til udvandringen bliver fjernet.

Han kalder det samtidig ”lidt af en fornærmelse”, at de europæiske lande vil spise afrikanerne af med en krisefond på 13 milliarder kr. til at håndtere problemet, når blokken samtidig forhandler en flygtningeaftale med Tyrkiet, hvor de forventes at punge op med et beløb, der er tre gange så stort. Tyrkiet huser i øjeblikket over to millioner syriske flygtninge og er det land, hvorfra det overvældende flertal af flygtninge og migranter kommer til Europa.

Løb ikke fra jeres ansvar
Også humanitære bistands- og menneskerettighedsorganisationer er bekymrede. I et åbent brev til den maltesiske premierminister, Joseph Muscat, påpeger en række NGO’er, at et styrket samarbejde med de afrikanske lande ikke må blive skyld i, at folk, der har brug for international beskyttelse, ikke længere kan søge mod Europa.

”Tiltag til at tackle den igangværende krise må ikke trække ned på de forpligtelser, der grunder i den internationale menneskeret og flygtningelov,” understreger de.

Mødet starter onsdag eftermiddag og fortsætter torsdag.

Forrige artikel Her vil Løkke stramme asylreglerne Her vil Løkke stramme asylreglerne Næste artikel Holstein: Løkke strammer i sidste øjeblik Holstein: Løkke strammer i sidste øjeblik