Flertal af SF's kandidater imod partiets asylpolitik

UDLÆNDINGE: To tredjedele af SF's folketingskandidater mener, at det skal være lettere at få asyl i Danmark. Det er stik imod partilinjen.

Stik imod Villys Søvndals partilinje mener hele 62 procent af SF's folketingskandidater, at det skal være nemmere for flygtninge at få asyl i Danmark.

Det viser en gennemgang af 84 SF-folketingskandidaters svar til Altinget.dk's kandidatdatabase over alle opstillede folketingskandidater.

En af dem, der åbent trodser partiets asylpolitik, er Trine Pertou Mach, der stiller op for SF i Københavns Storkreds.

"Svarene viser, at flertallet af SF'erne oprigtigt mener, at vi selvfølgelig skal tage imod flere flygtninge. Det ligger i generne på venstrefløjen, og det er en dybfølt ting for os SF'ere at udvise solidaritet med verdens mest udsatte mennesker. Men det er mere et slag mod VKO end mod vores egen partitop," siger Trine Pertou Mach.

Søvndal: Asylreglerne skal ikke ændres
SF's officielle politik er imidlertid en helt anden end den, som flertallet af folketingskandidaterne giver udtryk for. SF har åbent sagt, at partiet er imod 24-årsreglen, men asylreglerne skal der ikke ændres på.

"Asylreglerne skal ikke ændres, men forholdene for mennesker på asylcentrerne skal forbedres," skriver partiformand Villy Søvndal (SF) således i et uddybende svar til Altinget.dk's kandidatdatabase.

Men kun hver sjette af SF's folketingskandidater støtter den kurs. Villy Søvndal har ikke ønsket at give et interview til Altinget.dk om SF-kandidaternes holdning til asylspørgsmålet. Men han garanterer, at den stramme asylpolitik fortsætter efter valget.

V: Fast udlændingepolitik forsvinder
integrationsminister Søren Pind (V) er ikke overrasket over holdningen hos flertallet af SF's folketingskandidater.

"Jeg har hele tiden vidst, hvad sandheden er om SF og rød bloks udlændingepolitik. Det er kun de Radikale og Enhedslisten, der åbent siger, hvad de mener. Og man skal ikke tro, at deres holdning ikke betyder noget, når der skal forhandles finanslov. Der vil komme lempelser af både 24-årsreglen og asylreglerne. Den faste og fair udlændingepolitik forsvinder i horisonten i den næste valgperiode," siger Søren Pind.

Læs mere på Altinget | Christiansborg (abonnement)

Forrige artikel På vej til Folketinget: Anne Sina På vej til Folketinget: Anne Sina Næste artikel Kom i Folketinget med under 1.000 stemmer Kom i Folketinget med under 1.000 stemmer