Fixerum væk - ikke glemt

MISBRUG: Selvom en lovliggørelse af de såkaldte fixerum ikke står nævnt i regeringsgrundlaget, får narkomanerne deres fixerum, lyder det enstemmigt fra de nye regeringspartier - men hvornår er uvist.

De nye regeringspartier og Enhedslisten var før valget enige om at lovliggøre de såkaldte fixerum, hvor misbrugere kan fixe under opsyn.

Alligevel var fixerum end ikke nævnt i det regeringsgrundlag, som Socialdemokraterne, De Radikale og SF fremlagde i mandags for offentligheden.

Misbrugerne er dog ikke helt udeladt.

"Regeringen vil derfor tage konkrete initiativer til blandt andet at nedbringe den store dødelighed blandt misbrugere på gaden," står der i regeringsgrundlaget.

Og heri ligger der "indirekte", at den nye regering vil arbejde for at lovliggøre fixerum, påpeger Sophie Hæstorp Andersen, der er Socialdemokraternes sundheds- og forebyggelsesordfører.

"Fixerum bliver lovliggjort," slår hun fast og bakkes op af Özlem Sara Cekic, SF's socialordfører, mens Camilla Hersom, den spritnye sundhedsordfører for De Radikale, blot pointerer, at det "fortsat er ambitionen" at lovliggøre fixerum. 

Det er fortsat uvist om fixerum er lovlige eller ej. Og først når spørgsmålet er opklaret, vil en ny regering tage affære, mener Sophie Hæstorp Andersen. 

Allerede finansieret
Enhedslisten og Liberal Alliance har også lovet, at de vil stemme for en lovliggørelse af fixerum, og i den nuværende satspuljeaftale er der allerede afsat penge til sundhedsrum i kommunerne.

"Når vi finder ud af om fixerum er lovlige, eller vi selv skal lovliggøre dem, vil der allerede kunne stå fixerum klar et par måneder efter," siger Sophie Hæstorp Andersen, der håber, at fixerum er lovliggjort inden for et år. 

Özlem Sara Cekic håber, at en lovliggørelse af fixerum bliver en af de første ting, den nye regering vil ændre. 

"Det bliver helt fantastisk, at man som stofmisbruger i landets sundhedsrum også kan få lov til at fixe uden løftede pegefingre, men i stedet kan indtage sit stof blandt uddannet sundhedspersonale og dermed blive motiveret og vejledt til at blive stoffri," siger hun.

-

Bliv ven med Altinget.dk på Facebook her

Forrige artikel Radikale fik øl- og vin-afgifter på regeringsprogrammet Næste artikel Rød prognose: Gruppeeksamen tilbage næste år