EU tager første skridt mod mindsteløn

MINDSTELØN: EU-Kommissionen garanterer i et høringsbrev, at den danske model ikke bliver berørt af EU-regler om europæisk mindsteløn. Det hjælper dog ikke på den danske bekymring, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

BRUXELLES: Danmark bliver ikke tvunget til at indføre en lovbestemt mindsteløn, når EU-Kommissionen vil sætte en bund under de europæiske lønninger.

Sådan lyder løftet fra Kommissionen tirsdag, hvor den har taget sit allerførste skridt mod en europæisk mindsteløn. Det gør den med et høringsbrev, der er blevet sendt til arbejdsmarkedets repræsentanter i EU, og som udstikker de første rammer for arbejdet.

”En EU-indsats vil ikke forsøge at indføre en lovpligtig mindsteløn i lande, der har en høj grad af kollektive forhandlinger, og hvor lønfastsættelsen udelukkende bliver organiseret herigennem,” skriver EU-Kommissionen i brevet.

Høringsbrevet er begyndelsen på indfrielsen af kommissionsformand Ursula von der Leyens løfte om fair lønninger til de europæiske borgere.

Der skal to høringsrunder til i løbet af de næste par måneder, og derefter vil Kommissionen begynde at udarbejde det endelige forslag, som forventes i sensommeren.

Den danske kritik helmer ikke
Brevet har været ventet med spænding i Danmark, hvor der er udbredt skepsis over for Kommissionens tanker om en europæisk mindsteløn.

Både politikere, fagbevægelsen og arbejdsgiverne er bange for, at en lovbestemt bund under de europæiske lønninger vil trække tæppet væk under den danske aftalemodel. Den er netop kendetegnet ved, at arbejdsmarkedets parter klarer forhold som lønfastsættelse uden lovindgreb.

Og den frygt er endnu ikke manet i jorden, siger den danske beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard (S).

”Det har hverken gjort os mere eller mindre bekymrede. For os at se er det, der kommer i dag, det nødvendige næste skridt. Det, der selvfølgelig er bekymrende, er, at Kommissionen nu vil realisere idéen om en mindsteløn, og alt peger i retning af, at det vil blive i direktivform,” siger Peter Hummelgaard til Altinget.

Reaktionerne fra de danske arbejdsgivere og fra fagbevægelsen på udspillet fra EU kan du få i den fulde artikel på Altinget EU. Her kan du også se, hvorfor Hummelgaard er bekymret for, at EU-mindstelønnen bliver nedfældet som direktiv.

Forrige artikel Regeringen lander aftale om lønværn i transportbranchen i forlænget spilletid Regeringen lander aftale om lønværn i transportbranchen i forlænget spilletid Næste artikel Topforhandler for de offentligt ansatte trækker sig Topforhandler for de offentligt ansatte trækker sig