EU-Kommissionen starter undersøgelse af polsk regering

UNDER OPSYN: EU-Kommissionen indleder for første gang en såkaldt retsstatsmekanisme over for et EU-land, efter den nye polske regering har vedtaget kontroversielle beslutninger om blandt andet landets forfatningsdomstol og statslige medier.

BRUXELLES: EU-Kommissionen skruer nu bissen på over for den nye polske regering, som er kommet under kritik for at være på kant med Unionens demokratiske principper.

Det sker ved at starte en ny såkaldt retsstatsmekanisme, der skal komme til bunds i, hvorvidt den nye regerings tiltag over for mediefrihed og  retssystemet er i strid med EU-reglerne.

”At sikre retsstatsprincipperne i de europæiske medlemsstater er en vigtig del af vores ansvar,” siger førstenæstformand i EU-Kommissionen, Frans Timmermans, som begrundelse for Kommissionens beslutning.

Første skridt er at indlede en dialog med den polske regering og indsamle information, der vil give Kommissionen mulighed for at vurdere, om der er tale om en såkaldt ”systemisk trussel” mod retsstatsprincipperne.

Polen afviser
Den nye polske regering, der kom til magten i oktober, er kommet under international kritik for blandt andet at stække landets forfatningsdomstol, true mediefriheden ved at skabe mere politisk kontrol med statsejede medier og udskifte højtstående embedsmænd.

I et brev fra justitsminister Zbigniew Ziobro til Frans Timmermans om Forfatningsdomstolen mandag afviser ministeren dog al kritik og kalder sig ”forbløffet” over Kommissionens ”uretmæssige anklager og uretfærdige konklusioner”, som han regner for at være et ”forsøg på at lægge pres på det demokratiske valgte parlament og regering i den selvstændige polske republik.”

Ifølge ministeren bunder det i ”mangel på viden” om, hvad det er for ændringer, der er i gang. Han beder Kommissionen om at ”udvise mere tilbageholdenhed i fremtiden”, før den går i rette med et medlemsland, ligesom han antyder, at beslutningen er politisk motiveret.

Det afviser Timmermans.

”Det har ikke noget med politik at gøre. Det er ganske enkelt vores ansvar i forhold til traktaterne,” siger førstenæstformanden.

Lang vej til atombomben
Kommissionens retsstatsmekanisme går forud for en udløsning af det, der i EU-jargon omtales som ”atombomben”, hvilket kan lede til en suspension af Polens stemmeret i EU’s Ministerråd.

Det kræver dog fuld opbakning blandt de øvrige 27 EU-lande.

Den ungarske statsminister, Viktor Orbán, der selv har været i EU-søgelyset for at misbruge sit politiske flertal derhjemme til at knægte retsstatsprincipper, har på forhånd afvist at støtte et sådant skridt.

Forrige artikel Gjerskov: Derfor stemmer jeg nej til asylstramning Gjerskov: Derfor stemmer jeg nej til asylstramning Næste artikel Thorning får internationalt topjob i London Thorning får internationalt topjob i London