Eksperter så corona komme. Magthavere slog den hen

Der var oceaner af virus-eksperter, der for længst havde forudset risikoen for, at kloden ville blive ramt af en pandemi. Men dem, der bestemte, slog deres rapporter hen, fortæller den amerikanske mester i store fortællinger, Michael Lewis, i en ny bog.

Michael Lewis, den amerikanske mester i store fortællinger om indviklede emner, gentager, ganske overbevisende endda, en af sine grundlæggende pointer i sin nye bog om corona-pandemien:

Der var oceaner af folk, som vidste noget om virus, der for længst havde forudset risikoen for, at kloden ville blive ramt af en pandemi, som ville kræve hidtil usete politiske reaktioner – men dem, der bestemte, slog deres rapporter hen. Det var for besværligt, for usandsynlig en trussel at bruge tid på..

Tag for eksempel Laura Glass, 13-årig 8. klasses-elev, som i 2003 afleverede et projekt i naturvidenskab på sin skole, der nærmest punkt for punkt forudså den krise, der ramte i 2020: ”Influenza muterer hele tiden. Hvad gør vi, hvis vi ikke har den rette vaccine i tide?”

Skoleeleven gik grundigt til værks. Hun forestillede sig, hvad der ville ske, hvis vi fik en influenzatype, hvor folk kunne smitte uden at have symptomer – og hun brugte den viden til at forklare, hvordan en smittekurve ville vokse eksponentielt. Laura foreslog nedlukninger.

Den 13-årige pige fik hjælp af sin far, videnskabsmanden Bob Glass. Ikke en hr. hvem-som-helst, for han arbejdede på Sandia National Laboratories i New Mexico, som måske er USA’s førende, når det handler om at forudse, hvad der sker, hvis det utænkelige sker – eksempelvis en katastrofe på et atomkraftværk eller et fejlafsendt atommissil. Den slags.

Glass var ikke særligt interesseret i influenza og pandemier, men han blev, mens han hjalp sin datter, rent ud sagt skræmt. Han læste sig til bunds i den videnskabelige litteratur, og han begyndte at advare sine chefer om, hvor reel og konkret risikoen for en pandemi var. Glass blev en af sin nations førende eksperter i pandemier, men hans viden forblev mest i akademiske cirkler. Lige indtil det med et blev katapulteret helt til tops i foråret 2020.

Da var det (næsten) for sent – for USA blev, som resten af verden, ramt af corona, som lagde hele verden ned. Det var ikke helt for sent, for mange af de løsninger, som hidtil havde været gemt langt væk, var jo faktisk udarbejdet, og blev på nul-komma-fem iværksat.

Michael Lewis er en mester – simpelthen – i at gøre store fortællinger om store kriser meget jordnære. Hans evne til både at grave akademiske advarsler og anekdotiske fortællinger frem er enestående. Det så vi eksempelvis med ’The Big Short’ fra 2010, som rekonstruerede, hvordan det var syge boliglån, der førte til finanskrisen og recessionen. Igen med utallige eksempler på, hvordan mange – forgæves – havde advaret mod det, som skete.

Lewis’ nye bog hedder ’The Premonition’, hvilket bedst oversættes som ’Forudanelsen’. Det er en fortælling om, hvordan der var masser af virologer, biologer, epidemiologer, personale i sundhedsstyrelser og seruminstitutter med flere, som havde ’forudanet’, at det kunne gå galt. Hvis, konkluderer Lewis, at magthavere havde lyttet, ville halvdelen af dem, der døde af corona i USA, kunne have reddet livet.

Heltene i Lewis’ bog er de eksperter, der forudså pandemien, og det sundhedspersonale, som håndterede den, da den ramte. Skurkene er skiftende magthavere, der undlod at lytte og forberede sig, og über-skurken er den dyne af offentligt ansatte bureaukrater, der kan slå alt initiativ ihjel. Eks-præsident Donald Trump, der som bekendt, da corona først ramte, berygtet fastslog, at ’den vil forsvinde’ af sig selv, indtager en birolle som side-skurk.

Det er en stærk bog, men det er naturligvis en bog, der mest udpensler den amerikanske corona-håndtering med alle dens velkendte problemstillinger. Når man som dansker læser den, tænker man selvfølgelig hele tiden på, om der også i vores land var eksperter, som i årevis havde advaret skiftende regeringer, som også bare slog den viden hen? Den bog må nogen gerne skrive.

Forrige artikel Fremragende biografi om forsvarschefen, der aldrig rigtig kom i gang Fremragende biografi om forsvarschefen, der aldrig rigtig kom i gang Næste artikel Kedelig og unødvendig populismebog fra Jan-Werner Müller  Kedelig og unødvendig populismebog fra Jan-Werner Müller