Efterretningstjeneste: Formandskab vil få Rusland til at udvise ansvarlighed

Rusland vil under sit formandskab for Arktisk Råd gerne opfattes som ansvarlig og samarbejdsvillig. Mistro og skepsis overfor andre landes hensigter i Arktis lurer dog under overfladen, vurderer den norske militære efterretningstjeneste.

De næste knap 15 måneder vil Rusland gøre sig store anstrengelser for at opføre sig ansvarligt og samarbejdsvilligt i Arktis, lyder vurderingen fra Norges militære efterretningstjeneste E-tjenesten.

Det skyldes at Rusland er formand for Arktisk Råd frem til maj 2023. Og russerne ønsker efter E-tjenestens opfattelse samarbejde og fælles fodslag, så længe de sidder for bordenden i det råd, hvor de otte arktiske nationer Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Rusland, Sverige og USA diskuterer alt andet end sikkerhedspolitik i Arktis.

”Det forventes, at Rusland under sit formandskab for Arktisk Råd vil lægge vægt på at blive opfattet som en ansvarlig aktør i regionen og så vidt muligt søge pragmatisk samarbejde med andre arktiske stater,” skriver E-tjenesten i sin årlige sikkerhedsvurdering, der udkom i starten af februar.

Promovere landet 

Arktis udgør en meget stor andel af det russiske fastland, og russisk Arktis er en region med meget store naturressourcer. Derfor spiller regionen en vigtig rolle for magthaverne i Moskva. Samtidig har Rusland suverænt mest territorium i Arktis. Det skal formandskabet sætte en tyk streg under, vurderer E-tjenesten.

”De russiske myndigheder sætter regionen højt på dagsordenen og vil bruge formandskabet til at promovere landet som den vigtigste aktør i Arktis.

Øge spændinger

Alt er dog ikke fryd og gammen. Under overfladen lurer en russisk skepsis overfor øget vestlig militær aktivitet i regionen, påpeger den norske efterretningstjeneste.

”Set fra russisk side er øget vestlig militær aktivitet med til at øge spændingerne i nord. Det er en af grundene til skepsis over for andre staters hensigter i Arktis. Mistanken kommer blandt andet til udtryk i den nye russiske sikkerhedsstrategi, hvor Rusland peger på, at andre stater bruger klimahensyn som påskud for at forhindre russisk aktivitet i regionen,” skriver E-tjenesten i sikkerhedsvurderingen.

Strategiske ressourcer

Trods mistillid så har Ruslands adfærd indtil videre vist, at et stabilt Arktis er i Ruslands interesse, pointerer den norske spiontjeneste og peger eksempelvis på, at Ruslands store nordflåde ikke har været konfronterende med allierede i blandt andet Barentshavet nord for Norge og Rusland det seneste halvandet år.

Det er dog ikke ensbetydende med, at russerne ikke er på vagt.

{{toplink}}

”Rusland søger at have et godt overblik over norske og allierede militære aktiviteter i de nordlige områder. For Rusland er det centralt at opretholde situationsfornemmelse og råderum til at advare om og reagere på vestlig aktivitet tæt på Ruslands strategiske ressourcer i nord,” understreger E-tjenesten.

Særligt USA har øget sin sejlads med krigsskibe i Arktis. Sidste år indgik landet en aftale med Norge, som vil gøre det muligt at operere med amerikanske kampfly, krigsskibe og ubåde mere eller mindre permanent fra norske flyvestationer og flådebaser nord for polarcirklen.

Nato-tilstedeværelse 

USA har gennem flere år taget tilløb til at etablere støttepunkter i færøske og grønlandske havne, som kan bruges til at amerikanske krigsskibe, der opererer i Arktis, kan laste forsyninger, tanke brændstof, foretage småreparationer og lignende. Der er dog endnu ikke taget beslutning om etablering af et eller flere støttepunkter på færøsk og/eller grønlandsk jord.

Samtidig taler man i Nato-kredse stadig mere åbenlyst om, at forsvarsalliancen bør være tilstede i Arktis. I marts afholdes den store Nato-øvelse Cold Response således i Nordnorge og havet ud for Nordnorge. Øvelsen vil blandt andet have deltagelse af et amerikansk og et britisk hangarskib samt to danske krigsskibe.

Rusland er formand for Arktisk Råd frem til maj 2023, hvor Norge overtager stafetten i to år, inden det i 2025 bliver Danmarks tur til at stå i spidsen for rådet.

Forrige artikel Borgerforslag om gratis brug af Storebæltsbroen er på vej i Folketinget Borgerforslag om gratis brug af Storebæltsbroen er på vej i Folketinget Næste artikel Her er kandidaterne til bestyrelsen i Danske Bank Her er kandidaterne til bestyrelsen i Danske Bank