DGI: Kønsopdelt idræt er mere normen end afvigelsen

DEBAT: Stort set alle idrætsaktiviteter dyrkes kønsopdelt. Og hvis vi et øjeblik husker på vores egen historie, så har særskilte idrætsforeninger forbeholdt kvinder haft en markant placering, skriver DGI-formand. 

Af Søren Møller 
Formand for DGI

Kønsopdelt svømning, som særligt tiltrækker piger med muslimsk baggrund, er voldsomt til debat. Selv integrationsministeren er gået ind i debatten, hvor hun på TV 2 kalder kønsopdelt svømning for misforståede hensyn.

Samtidig varsler integrationsministen, at hvis kommunerne ikke kan finde ud af det, så kan det være, at regeringen må stille krav til, hvordan man forvalter området. Nu er der det ved det, at svømningen i Tingbjerg forestås af Hovedstadens Svømmeklub, altså en forening, som finder, at dette er et relevant tilbud til en gruppe af foreningens medlemmer.

Hertil kommer, at idræt altid har været kønsopdelt. Kønsopdelt idræt er meget mere normen end afvigelsen. Stort set alle idrætsaktiviteter dyrkes kønsopdelt. Og hvis vi et øjeblik husker på vores egen historie, så har særskilte idrætsforeninger forbeholdt kvinder haft en markant placering. Vi har og har haft kvindelige gymnastikforeninger, Kvindelig Sejlklub, Foreningskvinder og så videre.

Netop idrætten – og ikke mindst gymnastikken – har historisk været en vej for kvinder ind i samfundslivet. 

Stigende blufærdighed
Denne debat skal også ses i lyset af, at vi i det hele taget oplever en stigende blufærdighed i idrætten, som ikke har noget med etnicitet at gøre. Derfor har enkelte svømmeklubber hold for overvægtige, som ikke ønsker at klæde om og svømme med normalvægtige. Vi ser også et voksende antal idrætsudøvere, som vælger ikke at klæde om og tage bad i faciliteterne, og det har ikke noget med etnicitet at gøre.

Denne adfærd kan være svær at praktisere i forhold til svømning, hvilket formodentlig afholder nogle fra at svømme. 

Det er en vigtig og relevant samfundsdiskussion at drøfte, hvilke hensyn man kan og skal tage til minoriteter. Især hvis man med disse hensyn kan være med til at styrke en social kontrol over den enkeltes mulighed og ønske om at deltage i samfundslivet.

Fællesskaber
Historien viser, at når kvinder har oplevelser og fælleskaber sammen, har det været med til at styrke deres evner og mod til at skabe det liv, som de ønsker sig. Det er de samme erfaringer, man har aktuelt med kønsopdelt svømning. 

Det er et helt misforstået krav, hvis regeringen vil forbyde, at foreninger og kommuner udbyder kønsopdelt svømning. Det er et grundlæggende princip i folkeoplysningsloven og brud på foreningsfriheden, som er en vigtig dansk værdi. Og så er det i øvrigt ikke særligt liberalt.

Forrige artikel Cevea: Brug Mærsk-donation på tidlige sociale indsatser Cevea: Brug Mærsk-donation på tidlige sociale indsatser Næste artikel S: Regeringen ignorerer sit togfonds-ansvar S: Regeringen ignorerer sit togfonds-ansvar