DF: Derfor gik vi ikke i regering

INDFLYDELSE: Dansk Folkeparti kunne ikke få et tilstrækkeligt forpligtende regeringsgrundlag, og derfor gik partiet ikke med i regering, forklarer formand Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkepartis sommergruppemøde.

Venstre viste ikke den fornødne interesse i at få Dansk Folkeparti som regeringspartner efter valget 18. juni. Derfor kan Dansk Folkeparti få mere indflydelse uden for regeringen.

Sådan lyder det fra formand Kristian Thulesen Dahl, da Dansk Folkeparti holder et pressemøde i Skagen i forbindelse med afslutningen af partiets sommergruppemøde.

Kristian Thulesen Dahl giver et konkret eksempel. Til forhandlingerne medbragte Dansk Folkeparti den aftale, som partiet i 2011 lavede med den daværende VK-regering om at indføre en grænsekontrol baseret på toldere. Partiet spurgte Venstre, om det var muligt at genindføre den aftale, hvilket dog blev afvist.

Dernæst prøvede Dansk Folkeparti en ny model. De spurgte Venstre, om en ny regering så kunne have en politisk holdning til, at der skulle etableres en grænsekontrol. Dernæst kunne man altid se på, hvordan man overvandt forhindringer såsom at finde et flertal, og hvordan det var muligt at strikke noget sammen, der kunne holdes inden for EU-reglerne.

"Heller ikke det kunne vi få Venstre med på, og det var et af de eksempler, der i hvert fald sagde os, at der ikke var den fornødne interesse i at få Dansk Folkeparti med i et regeringssamarbejde på nuværende tidspunkt. Og så er vores indflydelse jo ikke størst den vej," siger Kristian Thulesen Dahl.

Vil genindføre øremærket ældremilliard
Formanden gør klart, at det for Dansk Folkeparti var afgørende at få en del indrømmelser i regeringsgrundlaget, fordi det er det grundlag, som et parti efterfølgende kan holde det eller de øvrige partier op på.

"Omvendt hvis regeringsgrundlaget ikke bliver tilstrækkeligt forpligtende, for eksempel også i forhold til vores sygehuse og ældre, så har vi jo ikke nogen som helst garanti for, at vi i fællesskab kæmper den kamp bagefter. Tværtimod kan det jo binde os på en måde, så vi ikke kan sidde her på sommergruppemødet nu og kræve nogle forbedringer på sundhedsområdet, ældreområdet med videre."

Sammen med retsordfører og gruppeformand Peter Skaarup fremlægger Kristian Thulesen Dahl også en del velkendte punkter på pressemødet, som partiet nu vil kæmpe for. 

Blandt andet vil DF holde Venstre op på deres løfte fra valgkampen om, at sundhedsvæsenet næste år skal tilføres 2,4 milliarder kroner.

Partiet ønsker desuden en udvidelse af politistyrken på 2.000 mand over en tiårig periode, ligesom der skal tilbagerulles en række lempelser i den seneste regerings udlændingepolitik.

Dernæst vil Dansk Folkeparti have genindført den øremærkede ældremilliard, hvor kriterierne for ældremilliarden skal have et eftersyn for at sikre, at kommunerne ikke blot sparer de samme penge på en anden ældrekonto.

Forrige artikel Jakob Sølvhøj vil bekæmpe privatisering Jakob Sølvhøj vil bekæmpe privatisering Næste artikel Dong-sag: Partier kræver faste regler om åbenhed Dong-sag: Partier kræver faste regler om åbenhed