Det ved vi om regeringens finanslovforslag

OPTAKT: Regeringen præsenterer tirsdag sit forslag til næste års finanslov. Her er, hvad der er sluppet ud på forhånd.

På grund af valget kommer den lidt senere i år, finansloven.

Tirsdag fremlægger regeringen så sit udkast til statsbudgettet 2016, og ifølge finansministeren bliver det en stram finanslov.

Efter Claus Hjort Frederiksen ved sin tiltrædelse lavede et kasseeftersyn, konstaterede han, at der mangler tre milliarder kroner. Derudover ønsker han at lægge en sikkerhedsafstand til EU's budgetkrav, hvilket vil koste yderligere to milliarder.

Pengene skal som bekendt komme et sted fra, og de steder kommer vi en del tættere på at kende, når Claus Hjort giver sit bud på næste års finanslov.

En del af indholdet kender vi dog allerede.

I valgkampen bebudede Venstre nemlig, at de vil spare på udviklingsbistanden, som skal ned fra 0,87 procent af BNI til 0,7 procent. På den sidste finanslov var bistanden en post på 17,7 milliarder kroner, og den planlagte besparelse vil give omtrent 3,5 milliarder kroner. 

Ifølge Berlingske lægges der i det nye finanslovforslag op til besparelser for i alt 6,6 milliarder kroner.  

En del af de penge - nærmere bestemt 2,4 milliarder kroner - vil regeringen bruge på sundhedsområdet. Her har regeringen lovet et løft, som blandt andet skal komme ældre til gavn.

De helt unge må til gengæld holde for. Således vil Venstre annullere den tidligere regerings løft til børneområdet, som skulle give bedre service og flere pædagoger. Helle Thorning-Schmidts regering ville spendere 2,5 milliarder kroner over fire år på området.

Det er ikke det eneste sted, hvor den nye V-regering vil droppe sin forgængers politik. Når det kommer til elbiler, vil Venstre ikke længere fritage biler, der kører på strøm, for registreringsafgift, som det har været tilfældet hidtil. I stedet skal der laves helt om på afgiftssystemet, så det i bredere forstand tilgodeser miljøvenlige køretøjer – noget, der har været undervejs længe.

Også på bilfronten vil regeringen gøre det billigere at pendle over Storebæltsbroen. Et pendlerkort skal gøres omtrent 25 procent billigere, og der skal gives et højere kørselsfradrag for at krydse broen.

Finanslovforslaget afsætter samtidig en pulje på 1,7 milliarder kroner, som skal gå til særligt prioriterede indsatser, herunder politiet. Politikerne skal i efteråret forhandle en ny flerårig aftale på plads, som ventes at betyde et mærkbart løft i antallet af betjente.

På det grønne område lægges der også op til at spare 340 millioner kroner ved blandt andet at nedlægge en række grønne initiativer.

Også på forskningsområdet vil der næste år blive sparet. Bevillinger til forskning beskæres, så forskningsbudgettet udgør 1,01 procent af BNP i 2016. Det frigør et provenu på cirka 1,4 milliarder kroner næste år.

Asylområdet kommer ikke overraskende til også at koste penge næste år. Selv om man i valgkampen erklærede, at man vil måles på, at færre flygtninge kommer til Danmark for at få asyl, budgetteres der i den nye finanslov med, at asyltallet frem til 2019 vil ligge på sidste års rekordhøje niveau: 15.000 nye flygtninge skal indkvarteres årligt.

Andre ting i finansloven:

  • Der afsættes 150 millioner kroner årligt til at skabe vækst uden for de store byer.
  • Der afsættes ligeledes 75 millioner kroner årligt til at fremme landbrugets vilkår.
  • Der afsættes årligt 570 millioner til en erhvervsbeskatningsreform og forbedrede rammer for generationsskifte af virksomheder. 
  • Samtidig vil regeringen med sin finanslov for næste år indfri sit mål om at afskaffe den såkaldte NOx-afgift på brændsler, hvilket indebærer afgiftslettelser på 240 millioner kroner. Det skal ifølge Venstre sikre produktion og arbejdspladser i Danmark.
  • Reklameafgiften skrottes, før den overhovedet er nået at træde i kraft, hvilket giver en afgiftslettelse på 180 millioner.
  • Genindførslen af boligjob-ordningen summer op i 800 millioner kroner de næste to år.

Finansloven ventes at få titlen 'Stramme rammer – klare prioriteter', og Venstre lægger op til en stigning på 0,3 procent i det offentlige budget.

,

Forrige artikel Løkkes drejebog Løkkes drejebog Næste artikel Udvalg: Assistent brugte halvdelen af arbejdstid på Holst-valgkamp Udvalg: Assistent brugte halvdelen af arbejdstid på Holst-valgkamp