Dagens overblik: Thulesen og Messerschmidt sætter skyts ind før Støjberg-dom, og vaccinationer rykkes frem

I dag får Inger Støjberg sin dom. DF-topfolk gør klar til kamp. Sundhedsordførere skal til møde om corona, og i dag får vaccinerede over 40 mulighed for at bestille tid til tredje coronavaccination. Få morgenoverblikket mandag.

Velkommen til det hurtige rids af de vigtigste politiske nyheder denne mandag morgen på en historisk dag.

Klokken 13 falder dommen i rigsretssagen mod Inger Støjberg, som er anklaget for som daværende minister at give en ulovlig instruks om at adskille alle asylpar, hvor den ene var under 18 år.

Indtil da er det et åbent spørgsmål, hvordan afgørelsen falder ud, men vi ved i hvert fald, hvordan processen foregår, når de 26 dommere i Rigsretten skal fælde en dom i rigsretssagen mod Inger Støjberg. Det kan du læse om her.

Og hvad er det så for centrale spørgsmål, dommerne formentlig er endt med at fokusere på, når de skulle nå frem til dommen? Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, har fulgt sagen tæt og giver dig her: Tre grunde til at Støjberg bliver dømt – og tre grunde til hun ikke bliver det

Sagen mod Inger Støjberg får ikke kun konsekvenser for hende, men også embedsværket. Når Rigsretten afsiger sin dom, risikerer fem embedsmænd at skulle igennem endnu en optrevling af sagen i form af tjenstlige undersøgelser, der i værste fald kan koste dem jobbet.

Læs mere om det i Jakob Nielsens analyse her: Embedsmænd risikerer straf, selv hvis Inger Støjberg går fri 

DF-topfolk gør klar til Støjberg-dom

Der har længe været snak om, hvorvidt Inger Støjberg kan blive ny formand for Dansk Folkeparti, hvis hun bliver frikendt eller får en mild dom i instrukssagen. Støjberg har dog intet sagt om, at det er noget, hun vil.

Nu hvor dommen er under opsejling, sætter topfolk i DF det sidste ind på at lokke hende til eller skræmme hende væk - alt efter, hvad de ser ud til at ønske.

Søndag skrev nuværende formand Kristian Thulesen Dahl, der har meldt sin afgang, i sit ugebrev, at Inger Støjberg "vil kunne gå ind i partiet som det mest naturlige". 

I ugebrevet giver han fuld støtte til Støjberg som mulig formand.

"Jeg har til gode at finde den første DFer, som ikke synes, det vil være en gevinst at få Inger med på holdet. Alle, jeg møder på min vej, spørger forhåbningsfuldt får vi hende med hos os?," skriver han blandt andet.

Andre toner lyder fra Morten Messerschmidt, som selv stiller op som ny formand. 

I et interview med Ritzau søndag understreger han, at hvis Støjberg vil være formand i DF, skal hun tilpasse sig partiets politik - ikke omvendt.

"Det afgørende for mig er, at uanset hvem, der bliver formand, skal der sættes en ny retning for partiet. Her er Peter Kofod (der stiller op sammen med Messerschmidt som næstformand, red.) og jeg kommet med nogle bud. Det skal være klart, at vi ønsker Danmark ud af EU, er et borgerligt parti og får baglandet mere ind i den daglige ledelse," siger Morten Messerschmidt ifølge Politiken og fortsætter:

"Jeg er meget optaget af det projekt. Og det håber jeg da også, at Inger – bliver hun kandidat – vil føre videre".

Dermed lægger Messerschmidt pres på Støjberg - hvis hun da overhovedet ønsker at blive formand for DF - på særligt EU-spørgsmålet, hvor hun jo oprindelig kommer fra et EU-venligt parti, Venstre.

Politisk analytiker ved Avisen Danmark, Kasper Løvkvist, vurderer, at Messerschmidts melding om, at han vil trække sig som kandidat, hvis Støjberg stiller op, er bullshit. Læs analysen her.

Tredje stik fremrykkes

Nu skal der sættes ind mod vintersmitte og Omikron, og derfor sætter sundhedsmyndighederne nu fuld fart på at få vaccineret voksne danskere med tredje boosterstik.

Konkret skrues der op for kapaciteten, så der snart kan vaccineres op mod trekvart million til en million vaccinerede om ugen, siger Søren Brostrøm. Og så fremrykkes det tredje stik for alle på 40 år og opefter, så man nu kan få det tredje stik allerede 4,5 måned efter andet stik.

Denne gruppe bør kunne bestille tid til tredje vaccination allerede nu mandag morgen fra klokken 9, men der forventes kø ved tidsbestillingen.

Der er pressebriefing om tredje vaccination i dag klokken 9.30.

Sundhedsordførere til møde

Sundhedsordførerne fra Folketingets partier er indkaldt til møde om coronasituationen mandag klokken 13.45, skriver Ritzau.

Nyhedsbureauet kender ikke den nærmere dagsorden til mødet, men der er umiddelbart lagt op til, at ordførerne får en status på situationen fra myndighederne.

Der er ikke umiddelbart oplysninger, som peger i retning af, at der skulle være nye restriktioner på vej.

Varianten Omikron er ved at få større udbredelse herhjemme, og den seneste tid har coronasituationen været præget af høje smittetal i Danmark.

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Pressebriefing om revaccination
  • Klokken 13: Rigsretten afsiger dom i sagen mod Støjberg
  • Det kvartalsvise møde i Det Systemiske Risikoråd, som rådgiver regeringen, afholdes. 
  • EU-Rådet for udenrigsanliggender holder møde. Rådet vil drøfte forbindelserne mellem EU og Afrika, synspunkter på Centralasien samt andre aktuelle sager. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) deltager.

 

 

Forrige artikel Sådan når Rigsretten frem til en dom mod Støjberg Sådan når Rigsretten frem til en dom mod Støjberg Næste artikel Ugen i dansk politik: Dom mod Støjberg, minkkommission og spørgetime med Frederiksen Ugen i dansk politik: Dom mod Støjberg, minkkommission og spørgetime med Frederiksen