Dagens overblik: Tesfaye vil etablere ”ukrainerbyer” til flygtninge

Regeringen dropper velfærdslov. Ukraines ambassadør vil have Danmark til at bryde diplomatiske forbindelser til Rusland. Centrale kilder modsiger ngo-top i sag om millionrenovering. Og regeringen vil oprette særlige lejre til ukrainske flygtninge. Få overblikket over dagens nyheder. 

God morgen og velkommen til ugens sidste korte gennemgang af de politiske nyheder her hos Altinget.

Vi begynder i Berlingskes spalter, hvor udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fortæller, at regeringen planlægger at etablere særlige lejre eller ”ukrainerbyer” til de ukrainske flygtninge.

Mattias Tesfaye forventer at etablere ”mere end en håndfuld” såkaldte ukrainerbyer, hvor flere hundrede flygtninge midlertidigt skal indkvarteres uden adgang til en række velfærdsydelser.

”Vi forbereder, at ukrainere skal indkvarteres i en slags ukrainerbyer, hvor der måske kan være dagtilbud og undervisning for børnene på ukrainsk, som ukrainere selv hjælper med at foretage, og at man flere steder i landet vil opleve ukrainere bo sammen,” siger Mattias Tesfaye til avisen.

Han kalder det en ”støddæmper” for det velfærdssamfund, vi kender i dag. Tesfaye understreger, at alternativet potentielt er, at kommunerne vil være under så hårdt pres, at de eksempelvis ikke længere vil kunne garantere alle en vuggestueplads til deres børn.

Regeringen dropper velfærdslov

Regeringens bebudede velfærdslov, som skal sikre flere penge til velfærd i takt med det stigende antal børn og ældre, har længe hængt i en tynd tråd.

Nu slår finansminister Nicolai Wammen i Avisen Danmark endegyldigt fast, at regeringen må droppe forslaget, som ikke har fået den forventede politiske opbakning.

”Det er nu tydeligt, at der ikke er opbakning til regeringens lovforslag om en velfærdslov, og derfor ser jeg ingen grund til, at vi fortsætter lovbehandlingen,” siger Nicolai Wammen til avisen.

Velfærdsloven blev varslet op til kommunalvalget i november sidste år på et pressemøde. Her var finansministeren også var flankeret af social- og ældreminister Astrid Krag (S) og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S).

Det fik dengang flere andre partier til at kritisere regeringen for, at forslaget blev brugt som et springbræt frem mod valgdagen.

Centrale kilder modsiger ngo-top i sag om millionrenovering

Den prisvidende ngo Liva har tidligere afvist, at formanden selv renoverede organisationens lokaler for millioner.

Men det bliver nu modsagt af et tidligere bestyrelsesmedlem og en suppleant, skriver Altinget.

Bestyrelsessuppleant Manja Aarslev Sørensen deltog i bestyrelsesmøderne i Liva, mens renoveringen stod på.

Hun fortæller, at hun flere gange så formand Jan Husum i arbejdstøj.

“Jeg kunne så konstatere, at han var i gang med at renovere Livas børnerum. Jeg undrede mig selvfølgelig over, at den opgave åbenbart var gået til foreningens formand,” siger hun. 

Antikorruptions-organisationen Transparency International har til Altinget tidligere slået fast, at det er "et no go", at en entreprenør tjener penge på en ordre for en forening, hvor vedkommende selv er formand.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Jan Husum, der stadig sidder som menigt medlem i Livas bestyrelse. Det har ikke været muligt. Liva fastholder, at bestyrelsesformanden var frivillig.

{{toplink}}

Ukraines ambassadør: Udvis russisk ambassadør

Danmarks har valgt at udvise 15 russiske diplomater mistænkt for reelt at fungere som efterretningsofficerer.

Men også den russiske ambassadør bør udvises, lyder opfordringen nu fra Ukraines ambassadør, Mykhailo Vydoinyk. Det skriver DR.

”Vi er allerede i en situation, hvor det ikke kan eskalere mere - det er min mening. Der er ingen mulighed for at fortsætte diplomatiske relationer med Rusland. Landet, der bryder internationale regler og bruger deres magt til at dræbe uskyldige mennesker,” siger han til DR.

Udenrigsministeren forklarer i en mail til mediet, at Danmark er tilbageholdte med at stoppe de diplomatiske forbindelser med Rusland.

Han understreger, at ”diplomati er ikke kun til fredstid”, og at det stadig kan være en fordel at kunne kommunikere direkte med Kreml.

Macron satser på genvalg, men hvad vil de franske vælgere?

Søndag skal millioner af franske vælgere stemme til første runde af præsidentvalget.

Her satser Emmanuel Macron på at få lov at sidde en ekstra valgperiode. Det har ingen fransk præsident fået lov til de seneste 20 år.

Altinget Ajour dykker ned i den franske valgkamp sammen med Kirsten Malling Biering, der er seniorrådgiver hos Tænketanken Europa og forhenværende dansk ambassadør i Frankrig. Lyt med her.

  • EU’s kommissionsformand, Ursula von der Leyen, besøger Zelenskyj i Kyiv
  • Klokken 9:00: Minkkommissionen holder genafhøringer
  • Klokken 10:30: 3F vælger ny formand

{{toplink}}

Forrige artikel Tesfaye retter skarp kritik mod styrelse for manglende kontrol med afviste udlændinge Tesfaye retter skarp kritik mod styrelse for manglende kontrol med afviste udlændinge Næste artikel Vækstfonden leverer største overskud nogensinde Vækstfonden leverer største overskud nogensinde