Dagens overblik: Regeringens evakuering i Afghanistan får massiv kritik

Støttepartier kritiserer regeringen for at have nølet i Afghanistan. Tidligere LA-minister har besluttet sig for, at han stopper i Folketinget ved næste valg. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik, som i dag starter med en kras kritik af regeringens plan for evakuering af ansatte i Afghanistan.

Berlingske og Jyllands-Posten har talt med regeringens støttepartier, som langer ud efter regeringen for at have reageret for langsomt i arbejdet med at få evakueret lokaltansatte afghanere og tidligere tolke. 

SF, Enhedslisten og Radikale mener, at regeringen burde være begyndt tidligere på evakueringen. Partierne forsøgte allerede før den nye tolkeaftale at lægge pres på regeringen for at få bedre hjælp til de afghanske ansatte på den danske ambassade og tolke.

”Det er gået meget langsomt, og vi har brug for at få evalueret til bunds, om det kunne være grebet anderledes an, så vi kunne have fået flere med ud på en ordentlig måde,” siger SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge, til Jyllands-Posten.

Kritikken kommer ikke blot fra Christiansborg. Den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), som stod i spidsen, da Danmark først indtrådte i krigen i Afghanistan, siger til Jyllands-Posten, at ”alle vestlige regeringer har siddet på hænderne”.

Minister kritiserer efterretninger

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) afviser i Jyllands-Posten, at regeringen har tøvet for længe. Hun henviser til, at Danmark er foran en del lande, fordi det lørdag blev besluttet at have militærfly i nærheden af den afghanske hovedstad Kabul.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) forholder sig til kritikken i et selvstændigt interview med Berlingske. Han er ligeledes ikke enig i, at regeringen har nølet. Han vender i stedet kritikken mod de efterretninger, som Danmark har fået fra Afghanistan.

”Når man kigger på alle de analyser, efterretninger og forsikringer – og det har vi gjort i regeringen og sammen med partierne så sent som for en uge siden – så var der ikke noget, som tydede på, at det var sandsynligt, at Kabul ville falde i år. Nu, en uge senere, har Taleban overtaget magten i landet,” siger Jeppe Kofod til Berlingske.

Ammitzbøll-Bille forlader politik

Den tidligere LA-minister og nuværende løsgænger Simon Emil Ammitzbøll-Bille har truffet en endegyldig beslutning. Han vil ikke genopstille til næste folketingsvalg.

Det fortæller han til Altinget.

”Allerede da vi nedlagde partiet Fremad, tænkte jeg, at nu var det nok også ved at være tid. Men sådan en beslutning skal man ikke bare træffe. Det skal man lige lade bundfælde sig,” siger han og tilføjer:

”Hen over sommerferien blev jeg så enig med mig selv om, at ja, i denne omgang er jeg færdig med at være politiker på Christiansborg.”

Læs mere i Altingets interview med Ammitzbøll-Bille, som indtil videre har siddet i Folketinget i mere end 16 år – og har repræsenteret fire forskellige partier.

Bliv klogere på nye ministre

Dagen i går fik Danmark to nye ministre, efter Joy Mogensen (S) havde valgt at stoppe som kultur- og kirkeminister. Hendes afløser var allerede en del af regeringen, det er nemlig tidligere uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), som nu flytter ministerium.

Det gav plads til et nyt ansigt på regeringsholdet, og denne gang var det Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersens tur til at blive minister. Han er den nye i spidsen af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Men hvem er den nyslåede S-minister, der indtil nu har forsvaret partiets linje på Christiansborg. Det kan du blive klogere på i Altinget Forsknings portræt af den nye minister, hvor der også ses nærmere på, hvilke opgaver han har i vente.

Altinget Kultur er der set nærmere på, hvad kulturlivet kan forvente af den nye minister Ane Halsboe-Jørgensen.

Det sker i dag

  • Socialdemokratiets sommergruppemøde starter i dag. Det finder sted tirsdag og onsdag og foregår udenfor Vejle på konferencehotellet Vingsted.

Forrige artikel Loyal, lyttende og en driftssikker partifælle: Her er ministeren, der skal kæmpe kulturpolitikkens kamp Loyal, lyttende og en driftssikker partifælle: Her er ministeren, der skal kæmpe kulturpolitikkens kamp Næste artikel Enhedslisten siger oftest nej til nye almene boliger i København Enhedslisten siger oftest nej til nye almene boliger i København