Dagens overblik: Regeringen spiller ud med finanslov - her er, hvad vi ved

Nicolai Wammen (S) er klar med regeringens forslag til finanslov. Støttepartier vil af med boligjobordningen. Og Skat kokser stadig alvorligt med at få inddrivelsen af gæld til at virke. Få det hurtige rids af mandagens politiske nyheder her.

God morgen og velkommen til morgenoverblikket på dagen, hvor regeringen præsenterer sit udspil til næste års finanslov.

Lad os begynde med at ridse op, hvad vi ved om det:

Klokken 11 bliver udspillet offentliggjort, når finansminister Nicolai Wammen (S) holder pressemøde.

Han har på forhånd annonceret, at regeringen lægger op til en stram finanslov. Sidste år var der brug for at sende penge ud i samfundet for at holde gang i hjulene under corona, men den danske økonomi er nu i stedet i risiko for overophedning, og derfor er der med ministerens ord brug for "at bremse op, så vi kan få et ansvarligt opsving," som han siger til TV 2 News.

Nicolai Wammen har blandt andet nævnt, at regeringen vil lade den midlertidige udvidelse af boligjobordningen udløbe, så fradraget for udgifter til visse typer arbejde udført i hjemmet kommer tilbage til niveauet før corona.

Milliarder til balance mellem land og by

Selv om Wammen siger, at regeringen ikke kommer med en masse forslag til nye initiativer, ligger der dog mindst én satsning i finanslovsforslaget: Regeringen vil ifølge Ritzau afsætte omkring to milliarder kroner til at skabe et Danmark, der hænger bedre sammen blandt andet inden for uddannelse og sundhed. 

Pengene skal først og fremmest gå til at finansiere de to udspil, regeringen har præsenteret tidligere på året:  "Tættere på - Flere uddannelser og stærke lokalsamfund" og "Tættere på - Grønne byer og en hovedstad i udvikling".

Der skal blandt andet forhandles en sundhedsreform med såkaldte nærhospitaler, København skal være mere bæredygtig med grønne "åndehuller", og der skal være flere fritidstilbud til børn.

Regeringens satsning kommer op til kommunalvalget 16. november.

Mindre pengepose til forhandling

Regeringen strammer også til, når det gælder det beløb, den vil forhandle med de andre partier om. Der er afsat 1,2 milliarder kroner til den såkaldte forhandlingsreserve, som sidste år var på 1,5 milliard kroner.

Det er noget af det laveste, DF's finansordfører René Christensen har set, siger han til News.

Støttepartier vil af med håndværkerfradrag

Regeringen forventes at lande finansloven med sine støttepartier, og de er alle tre enige om i hvert fald én ting: Hele boligjobordningen bør afskaffes.

Det siger både Enhedslisten, SF og Radikale ifølge DR.

Dermed skal det være helt slut med at kunne trække udgifter til blandt andet håndværkere, rengøring og børnepasning fra i skat, mener partierne.

Ordningen kostede i 2020 staten 800 millioner kroner.

"Vi mener ikke, at boligjobordningen er fornuftig brug af skattekroner. Det er skattekroner, der går til håndværksprojekter, som i forvejen vil blive lavet. De penge vil vi hellere bruge på velfærd og grøn omstilling," siger Enhedslistens politiske leder, Mai Villadsen, til DR.

Penge til Kriminalforsorgen og corona

Ifølge DR lægger regeringen også op til at bruge 240 millioner kroner mere på Kriminalforsorgen næste år som led i en ny økonomisk flerårsaftale. Beløbet skal stige gradvist til i alt 440 millioner i 2025.

Og så foreslår regeringen at afsætte en reserve på 4 milliarder kroner næste år til at håndtere udfordringer med corona.

Skat har stadig ikke styr på inddrivelse af gæld

Vi skal lige have en enkelt anden nyhed med, for der er igen store problemer i Skat med at it på plads, så man kan inddrive gæld til det offentlige. det skriver Berlingske.

Nu ser det ud til, at Skat må give fortabt i forsøget på at få to af sine nyeste it-systemer til at kommunikere med hinanden, skriver avisen på baggrund af en teknisk gennemgang, der er sendt til Folketingets finansudvalg.

I praksis betyder det, at blandt andet ubetalt moms, A-skat, selskabsskat og miljøafgifter ikke kan sendes til inddrivelse.

Det sker i dag

  • Klokken 09.30: Østre Landsret ventes at indlede en ankesag, hvor partistifter Rasmus Paludan ved Retten i Næstved blev idømt tre måneders fængsel, heraf én måned ubetinget, for blandt andet overtrædelse af den såkaldte racismeparagraf.  

  • Klokken 9.30: Ankesag mod Britta Nielsens døtre og søn indledes.

  • Klokken 11: Finansminister Nicolai Wammen (S) holder pressemøde om finanslovforslaget for 2022 samt Økonomisk Redegørelse.

  • FN's generalsekretær, António Guterres, har indkaldt de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet - USA, Kina, Rusland, Storbritannien og Frankrig - til krisemøde om situationen i Afghanistan. 

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Rigsretssagen mod Inger Støjberg begynder Ugen i dansk politik: Rigsretssagen mod Inger Støjberg begynder Næste artikel Tre tidligere finansministre om forhandlingsreserven: Den lokker støttepartierne ud af busken Tre tidligere finansministre om forhandlingsreserven: Den lokker støttepartierne ud af busken