Dagens overblik: Partier kræver svar om finansiering af handicapreform, og eksperter kritiserer køb af coronatests

Premier League scorer nu flere danske tv-millioner end Superligaen. Beskæringer på socialområdet får partier kræver svar om finansiering af handicapreform. Eksperter undrer sig over køb coronatests trods stort lager. Få overblikket over dagens nyheder.

God morgen og velkommen til onsdagens korte gennemgang af dagens politiske nyheder.

I Berlingske kan man læse et interview med Ruslands ambassadør, Vladimir Barbin, hvor han advarer om at lade krigen i Ukraine påvirke samarbejdet i Arktis.

En uge efter påbegyndelsen af Ruslands militære angreb på Ukraine underskrev de otte medlemmer af Arktisk Råd - Danmark, Rusland, Canada, Sverige, Norge, Finland, Island og USA – en fælles erklæring.

Her fordømte de krigshandlingerne og påpegede, at det vil skabe ”alvorlige hindringer” for samarbejdet i regionen og satte i samme ombæring samtlige møder på pause.

Men den nuværende situation bør ikke påvirke samarbejdet i Arktis, lyder det fra den russiske ambassadør, som blandt andet advarer om konsekvenser for klimapolitikken.

”Jeg tænker særligt på den bæredygtige udvikling. Klimaforandringer, biodiversitet og søfartsudvikling i Arktis. Det er de primære udfordringer. De løsninger bliver sat over styr. Ruslands fremtid er i høj grad forbundet til Arktis, og vi kommer til at gøre alt, hvad vi kan, for at sikre fred der og sikre samarbejde,” siger Vladimir Barbin.

Emmanuel Macron har tirsdag talt i telefon med Vladimir Putin i en time. Og CNN beretter ifølge DR, at samtalen ikke gav udsigt til snarlig våbenhvile.

Samtidig kalder den Ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i en videobesked de igangværende forhandlinger for ”svære”, til tider ”konfrontatoriske”, men fremskridende.

Partier kræver svar om finansiering af handicapreform

Vi går videre til den politiske hverdag på Christiansborg, hvor støttepartierne nu kræver svar fra regeringen om finansieringen af handicapreformen.

Den ekstra finansiering på finansloven til den kommende reform er nemlig fundet med gennem besparelser på prostitutionsområdet og i rådgivningen af kommuners håndtering af grove overgrebssager. Det viser et dokument, Altinget har fået aktindsigt i.

Radikales socialordfører, Christina Thorholm, regnede ikke med, at pengene var fundet ved at skære i støtten til andre sociale indsatser.

Hun mener, at partierne burde være blevet oplyst om besparelserne under finanslovsforhandlingerne.

”Jeg vil bede ministeren om en kommentar og udtrykke min uforståenhed og kritik af, at vi ikke er blevet inddraget i beslutningen,” siger hun. 

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) fastholder i en mail til Altinget, at regeringen og støttepartierne i forbindelse med finanslovsaftalen blev enige om at løsne bindingerne på en række af Socialstyrelsens bevillinger, så pengene kunne bruges “hvor de gør mest gavn.”  

{{toplink}}

Premier League scorer flere danske tv-millioner end Superligaen

Nye tal viser, at værdien af Premier Leagues tv-aftale i Danmark i 2022 for første gang bliver større end 3F Superligaens tilsvarende aftale, skriver Altinget.

I Divisionsforeningens beregninger fremgår det konkret, at den årlige værdi af 3F Superligaens tv-rettigheder i Danmark er på 447 millioner kroner.

Den gennemsnitlige værdi af Premier Leagues nye seksårige aftale i Danmark med NENT ligger i omegnen af 600 millioner kroner.

Det bekræfter en uheldig tendens, ifølge Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen.

"Det er jo mere end noget andet en illustration af problemstillingen. 2022 er indtil nu det år, hvor vi har det højeste tilskuergennemsnit i 3F Superligaen. Det vil sige, at vi kigger på den største interesse for 3F Superligaen nogensinde, samtidigt med at vi bliver passeret i rettighedsbetalingerne af en af vores multinationale konkurrenter," siger han. 

Eksperter kritiserer køb af nye coronatests

Myndighederne har besluttet at købe mindst fem millioner flere coronatests i begyndelsen af april. Det er til trods for, at Danmark lige nu har 20-30 millioner selvtests på lager.

Og det undrer både eksperter og flere ordførere, skriver Politiken.

Professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Jes Søgaard kalder det ”meget underligt”, hvis man i den nuværende situation vurderer, at der er behov for yderligere tests.

”Det ligner spild af skattepenge, tid og ressourcer”, siger han.

Store virksomheder rammes først, hvis Putin lukker for gassen

Vælger Putin at lukke for eksport af gas til Vesten, kan det få særligt vidtrækkende konsekvenser for 50 af Danmarks største virksomheder – heriblandt Carlsberg, Arla og Haldor Topsøe, skriver Information.

Det skyldes, at flere store virksomheder er aldeles afhængige af gas for at kunne fortsætte produktionen.
Energistyrelsen har udarbejdet en EU-bestemt nødplan for, hvad der skal ske, hvis der lukkes ned for den russiske eksport, fortæller styrelsens vicedirektør, Martin Hansen.

”I sidste ende kan vi skulle ud at afbryde en masse virksomheders gasforbrug. Det har store konsekvenser,” siger han til Information.

Krigen blev debatteret i spørgetime

Tirsdag var statsministeren og partilederne for første gang samlet i Folketingssalen til spørgetime, siden Rusland sendte militærstyrker ind over den ukrainske grænse.

Her var krigens konsekvenser for dansk økonomi, EU-afstemning om forsvarsforbeholdet og gaspriser på dagsordenen. Du kan se eller gense debatten her.

Det sker i dag:

  • Klokken 10: Natos generalsekretær holder pressemøde

Forrige artikel Nye tal: Premier League overhaler Superligaen og scorer flest danske tv-millioner Nye tal: Premier League overhaler Superligaen og scorer flest danske tv-millioner Næste artikel Styrelse vil overveje strammere regulering af Premier Leagues medierettigheder i Danmark fremover Styrelse vil overveje strammere regulering af Premier Leagues medierettigheder i Danmark fremover