Dagens overblik: IS-mødre adskilt fra deres børn og sigtet for at fremme terror

IS-mødre risikerer fængsel i op til 5 år, og danske myndigheders modtagelse kritiseres. Embedsmænd vidste fra begyndelsen, at aflivning af mink ville kræve en lovændring. Få morgenoverblikket.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske overblik inden weekenden.

Natten til torsdag landede flyet fra Syrien i Karup lufthavn med de omtalte 3 kvinder, som har været en del af Islamisk Stat, men siden dets kollaps har siddet i en kurdisk fangelejr. Med sig havde de deres i alt 14 børn.

Nu er kvinderne sigtet efter terrorparagraffer – ikke for direkte at deltage i terrorhandlinger, men for forhold der har forbindelse til terrorisme – og risikerer fængselsstraf i op til 5 år.

I Politiken kritiserer Natascha Rée Mikkelsen, som sammen med advokat Knud Foldschack har stiftet organisationen Repatriate the Children, de danske myndigheders modtagelse, og især det at kvinderne er blevet fængslet uden at kunne se deres børn eller pårørende i Danmark.

”Jeg er overrasket over det, for man har jo muligheden for at fængsle i surrogat, så de kunne være sammen med deres mor, og hvis der er nogen, hvor man skulle bruge den her mulighed, så er det de her børn, som har levet i symbiose med deres mor i årevis,” siger hun til avisen.

Rigspolitiet afviser til Politiken, at de har lovet de hjemvendte kvinder at kunne mødes med pårørende, og at modtagelsen af børnene vil finde sted i trygge omgivelser med socialfaglige ressourcer. 

Første dag i Minkkommissionen

Torsdag var første dag i Minkkommissionen, og allerede i første vidneafhøring kom der væsentlige oplysninger frem fra en afdelingschef og en kontorchef i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, som Mogens Jensen stod i spidsen af.

Hvis det stod til embedsmændene i ministeriet, var det nemlig ikke fornuftigt at aflive alle mink i Danmark – og de vidste fra begyndelsen, at det ville kræve en lovændring.

Kåre Mølbak var faglig direktør i Statens Serum Institut indtil januar i år, og var også i vidneskranken torsdag. Under mødet i Minkkommissionen blev der især lagt vægt på en SMS-korrespondence mellem ham og tidligere departementchef Per Okkels, som ville have Mølbak til at komme med et mere klart ja til aflivningen af mink. Det skriver TV2. 

”Du står faktisk bag anbefalingen om at aflive,” stod der i en af beskederne, som Okkels sendte til Mølbak under det afgørende pressemøde i november, hvor Mette Frederiksen udsendte ordren om at aflive alle mink. Men torsdag kalde Mølbak beskederne for bekymrende:

”Han ville have, vi skulle stå mere på mål for aflivningsstrategien og tage mere ansvar, men jeg har det bedst med armslængde mellem risikovurdering og risikohåndtering,” sagde Mølbak ifølge TV2.

Læs hele artiklen her.

Polen giver "krigserklæring" til EU

Den polske forfatningsdomstol har torsdag dømt mod et grundlæggende princip i EU-samarbejdet, nemlig at EU-retten har forrang for national ret.

Altingets EU-redaktør, Rikke Albrechtsen, kalder i en analyse dommen for en ”dramatisk krigserklæring", fordi Polen på den måde stiller spørgsmålstegn ved et af Unionens mest hellige principper, som hele det europæiske fællesskab bygger på. 

I udtalelsen fra dommerne lød det:

”Forsøget fra EU-Domstolen på at blande sig i det polske retssystem forbryder sig mod retsstatsprincipperne, princippet om den polske forfatnings forrang så vel som princippet om at bibeholde suverænitet i den europæiske integrationsproces.”

Enighed om uenighed i åbningsdebat

Torsdag var der traditionen tro åbningsdebat i Folketinget, og den bød på flere vigtige strømpile, når det kommer til, hvilken slagmark regeringen og de borgerlige kommer til at kæmpe på frem mod det folketingsvalg, der toner frem i horisonten.

Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, bemærkede især, at både regeringen og Venstre og Konservative faktisk var enige om, hvad de skal være uenige om: nemlig en ret klassisk fordelingspolitisk kamp, hvor velfærd støder sammen med vækst og skattelettelser.

I hans analyse kan du også læse, hvorfor Dansk Folkeparti bliver taberne i den kamp.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Dag 2 i Minkkommissionen hvor blandt andre Søren Brostrøm skal vidne
  • Dronningen besøger Grønland
  • Statsministeren rejser på officielt besøg til Indien
  • Parlamentsvalg i Tjekkiet
  • Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) besøger Jordan og Libanon.

Forrige artikel Skyhøje energipriser sparer staten for milliarder i grøn støtte Skyhøje energipriser sparer staten for milliarder i grøn støtte Næste artikel Folketinget er åbnet og debatten skudt i gang: Se alle billederne fra de politiske festdage Folketinget er åbnet og debatten skudt i gang: Se alle billederne fra de politiske festdage