Dagens overblik: Hverken Hækkerup eller Kofod sletter sms'er, og partier afsætter 3 milliarder til grøn forskning

Hverken justitsministeren eller udenrigsministeren har indstillet deres telefoner til at slette sms’er automatisk. Barbara Bertelsen stod tidligere i spidsen af et arbejde med at forlænge slettefrister på e-mails i danske myndigheder. Ny aftale afsætter 2,9 milliarder til grøn forskning. Mette Frederiksens i hendes første større udenrigspolitiske interview. Få morgenoverblikket.

Godmorgen og velkommen til dit sidste politiske overblik i denne uge.

Vi begynder igen med en opdatering på de slettede sms'er. For hverken justitsminister Nick Hækkerup (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S) eller udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) har indstillet deres telefoner til at slette sms’er automatisk. Det skriver Jyllands-Posten via Ritzau.

Anledningen er, at en række medier onsdag kunne afsløre, at Mette Frederiksen, Barbara Bertelsen, Martin Justesen og Pelle Pape har en funktion på deres telefon, der gør, at deres sms'er automatisk slettes efter 30 dage. Dermed er der blevet slettet sms’er, som blev sendt i de afgørende uger sidste år, hvor regeringen beordrede alle mink i Danmark aflivet. 

Få overblikket over, hvilke tidligere og nuværende ministre der sletter deres sms’er – og hvem der ikke gør.

Ansvar for slettefrister

Politiken har også gravet i sagen om de slettede sms’er, og fundet ud af, at Barbara Bertelsen stod i spidsen af et arbejde med at forlænge slettefrister på e-mails i danske myndigheder, da hun var departementchef i Justitsministeriet. Dengang slettede politiet automatisk e-mails efter 30 dage, og det gjorde arbejdet med Tibet-sagen mere besværligt.

Siden da har hun kommunikeret ordrer gennem sms’er, hvor slettefristen ikke er blevet forlænget, og det møder kritik fra både Alex Vanopslagh (LA), Sophie Løhde (V) og Kristian Thulesen Dahl (DF).

”Ingen forestiller sig, Barbara Bertelsen ikke er fuldt bevidst om diskussionen om Tibet-kommissionen og sletningen af mails og tidsfrister. Det har hun haft med i bagagen, når hun har været med til at installere det her system med automatisk sletning af sms’er. Det er stærkt kritisabelt,” siger Kristian Thulesen Dahl til avisen.

Onsdag oplyste Statsministeriet, at Justitsministeriet skal lave retningslinjer for sletning af sms’er.

Grøn forskning

Alle Folketingets partier har indgået en aftale om at afsætte 2,9 milliarder til grøn forskning, ny teknologi og sundhedsforskning. Det skriver uddannelses- og forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Mere end halvdelen af beløbet går til grøn forskning, som blandt andet handler om fangst og lagring af CO2. Der afsættes 0,6 milliarder til forskning i nye teknologier, herunder robotteknologi og kunstig intelligens.

”Det er den første aftale, jeg indgår som ny minister, og jeg er meget glad for, at vi har indgået en bred aftale. Med aftalen prioriterer vi at finde løsninger på store samfundsudfordringer og skabe danske arbejdspladser. Derfor er det her en aftale med fokus på det grønne område, sundhed og markante prioriteringer inden for digitalisering, teknologi og innovation,” siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S).

Statsminister-interview

Altingets politiske kommentator Erik Holstein har mødt statsminister Mette Frederiksens i hendes første større udenrigspolitiske interview. Her udtrykker hun sig mere EU-positivt end tidligere, men har stadigvæk ingen planer om at ændre forbeholdene.

Hun fortæller også, at hun ser klimapolitik som en væsentligere del af dansk udenrigspolitik, og frygter en ny flygtningestrøm som i 2015.

Læs hele interviewet her. 

Corona-møde i Folketinget

En ny coronavariant – AY. 4.2 – er begyndt at sprede sig i Danmark. Men den giver ikke anledning til bekymring, skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

”I Danmark fandt vi den første gang den 4. august. Vi ser ca. 10 nye tilfælde om ugen. Den stiger ikke, så lige nu er vi ikke bekymrede, men vi følger den tæt, både mht. spredning og egenskaber,” skriver han, og fortæller samtidig, at deltavarianten fortsat er den altdominerende variant i Danmark og i det meste af verden. Alligevel indkalder han fredag partierne til et corona-møde i Folketinget.

Få overblikket over, hvordan smitten stiger i Danmark, og hvor mange danskere, der er henholdsvis indlagt og vaccineret lige her.

Facebook-indgreb

Kulturminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), følger i halen på lovgivere i Europa og USA, når hun på en konference fortæller, at skyggesiderne ved de sociale medier er ”kommet utroligt hurtigt” og at hun selv har ”totalt sovet i timen”. Det skriver Politiken. 

”Vi har fået giganter, som er inde i hovedet på vores børn, som skader vores trivsel og polariserer vores samtale,” sagde hun ifølge avisen.

Hun fortsatte med at fortælle, at regulering af techgiganterne er den vigtigste opgave på hendes bord, selvom vi ”i dag ikke ved, hvordan vi løser det”. Hun opfordrede de deltagende virksomheder til at komme med bud på, hvad vi skal gøre for at værne om demokratiet i Danmark.

P.S. Torsdag oplyste Facebooks direktør, Mark Zuckerberg, at techgigantens moderselskab skifter navn til Meta.  

Dag 7 i Minkkommissionen

Torsdag fortsatte granskningen af beslutningen om at aflive alle mink – med afhøringer af centrale medarbejdere i Sundhedsministeriet, Erhvervsministeriet og Justitsministeriet.

Alle tre vidner gav mere eller mindre direkte udtryk for, at de mener, opgaven om at holde styr på lovhjemlen til minkaflivningerne lå entydigt hos Miljø- og Fødevareministeriet.

På dagens møde kom det også frem, at den sms-korrespondence, som er slettet fra statsministerens stabschefs telefon, kan leveres af Mogens Jensens daværende rådgiver.

Få overblik over de vigtigste pointer fra afhøringerne her.

Det sker i dag:

  • Klokken 8: Samråd om klageadgang i forbindelse med Lynetteholm-projektet
  • Klokken 9: Minkkommissionen holder afhøringer
  • Klokken 11.15: Børne- og Undervisningsministeriet holder pressemøde om det fremtidige evaluerings- og bedømmelsessystem i folkeskolen.
  • Sundhedsminister indkalder Folketinget til corona-møde

Forrige artikel Mette Frederiksen: Danmark skal være i hjertet af EU og Nato Mette Frederiksen: Danmark skal være i hjertet af EU og Nato Næste artikel Var der lovhjemmel? Mette Frederiksens og Barbara Bertelsens bisiddere har pludselig sendt deres bud til Minkkommissionen Var der lovhjemmel? Mette Frederiksens og Barbara Bertelsens bisiddere har pludselig sendt deres bud til Minkkommissionen