Dagens overblik: Eksperter ser behov for coronarestriktioner, og SF kalder nye oplysninger i minksagen "foruroligende"

Coronasmitten kalder på nye initiativer, mener eksperter. En afhøring i Minkkommissionen har vakt opsigt. Og lokalpolitikere vil have flere i nyttejob. Få morgenoverblikket mandag.

Godmorgen, vi er klar med dagens hurtige overblik over nyhederne i dansk politik:

Der ser ud til at være optræk til, at nogle af de mildere coronarestriktioner kan være på vej tilbage.

Søndag varslede Mette Frederiksen i et facebookopslag, at den stigende smitte kalder på nye initiativer.

Og nu siger to eksperter, at coronapasset er en oplagt mulighed, men at tallene er så høje, at det ikke nødvendigvis er nok kun at genindføre krav om coronapas.

Professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos siger til Ritzau, at også testning og smitteopsporing bør udbygges igen. og at der skal fornyes fokus på hygiejne.

"Den skal vi nok vende lidt tilbage til. Det er altså håndhygiejne, at spritte af på overflader, holde afstand og sørge for at få luftet ud, når man har været samlet indendørs. Det gælder også i skolerne, for det her virus kan hænge i luften".

Ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital Svend Ellermann-Eriksen mener, man bør genindføre krav om coronapas ved mere end bare koncerter og teaterforestillinger, og at man kan overveje at genindføre krav om mundbind i de situationer, hvor folk er tvunget til at stå tæt, for eksempel i myldretiden i den offentlige transport.

De seneste dage er der registreret over 2000 smittede per døgn, og der har været de højeste daglige smittetal siden slutningen af december 2020.

Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut har sagt, at coronapasset bør genindføres.

Sundhedsudspil fra V og K

Vi bliver ved sundhed. For i weekenden kom både Venstre og Konservative med udspil til, hvordan de vil forbedre sundhedsvæsnet, skriver blandt andre Altinget.

Venstre vil blandt andet afsætte 4,9 milliarder kroner til at oprette 35 sundhedshuse og vil give mulighed for private fødeklinikker, mens K har fokus på adgang til egen læge og vil give fødende ret til at få besøg af en jordemoder i hjemmet. 

Dermed har blå blok meldt sig på den sundhedspolitiske bane op til kommunal- og regionalvalget. Men udspillene kommer også til at danne grundlag for forhandlingerne om en sundhedsaftale, siger Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft.

Han opsummerer Venstres udspil sådan her:

"Venstre har fokus på patientrettigheder og lægger op til, at danskerne får lettere adgang til sundhedsvæsenets service, og at sygehuse og praktiserende læger dermed får mindre mulighed for at styre og vurdere behovet. Samtidig er der i Venstres udspil en klar ideologisk kurs, hvor man ønsker at give det offentlige konkurrence, blandt andet ved at give fødende ret til at vælge private fødeklinikker.”

Læs mere her: V og K i budkrig om sundhedsvælgerne

Lokalpolitikere vil have flere i nyttejob

Kontanthjælpsmodtagere landet over kan måske se frem til i højere grad at skulle arbejde for deres ydelse.   

Det er i hvert fald budskabet fra 61 procent af byrådskandidaterne i Altingets kandidattest, der mener, at ledige generelt skal i nyttejob så hurtigt som muligt. Blandt Venstres og Socialdemokratiets kandidater bakker henholdsvis 91 og 64 procent op.  

Meldingerne kommer samtidig med, at regeringen lige nu forhandler med Folketingets partier om at sende op mod 20.000 kontanthjælpsmodtagere primært med ikke-vestlig baggrund i nyttejob som en del af reform-udspillet ”Danmark kan mere 1”.

”Grundlæggende mener vi, at man skal arbejde for sin ydelse, hvis man kan. Hvis ikke man finder et job eller på anden måde bliver aktiveret, mener jeg, at det er bedre at komme ud i et nyttejob fremfor at lave ingenting," siger Venstres spidskandidat i Helsingør Kommune, Mette Lene Jensen. 

Læs mere her.

Kan man stole på regeringens redegørelse om mink?

Det vakte opsigt, da et af de vigtigste vidner i Minkkommissionen lørdag under sin afhøring sagde, at regeringens redegørelse for forløbet op til beslutningen om at aflive alle mink er mangelfuld og ikke retvisende.

Ifølge afdelingschef i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, Tejs Binderups opfattelse, er det ikke helt korrekt, når regeringen fremlægger det som om, den ikke skriftligt havde fået at vide, at der manglede lovhjemmel til at aflive alle mink.

SF’s retsordfører Karina Lorentzen siger til Jyllands-Posten, at det er alvorligt, hvis kommissionen når frem til, at man ikke kan stole på regeringens redegørelse.

"Det siger sig selv, at det er alvorligt, hvis det er tilfældet. Jeg stoler på, at kommissionen kan afdække disse foruroligende oplysninger, så vi kan blive klogere på hændelsesforløbet," skriver hun til avisen i en sms.

Det sker i dag

  • Klokken 9: Rigsretssagen mod Inger Støjberg i Instrukssagen fortsætter med afhøring af specialkonsulent Kristina Rosado. Sagen ventes afsluttet inden jul.
  • Ministre åbner center. Transportminister Benny Engelbrecht (S) og fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) åbner et nyt myndighedscenter ved byggepladsen til Femern Bælt-forbindelsen.
  • Klokken 18: Statsministeren og social- og ældreministeren holder dialogmøde om ældreområdet på Marienborg.

 

 

Forrige artikel Næsten ingen ledige er i nyttejob: Det vil et flertal af byrådskandidaterne lave om på   Næsten ingen ledige er i nyttejob: Det vil et flertal af byrådskandidaterne lave om på Næste artikel V og K i budkrig om sundhedsvælgerne V og K i budkrig om sundhedsvælgerne