Dagens overblik: Løkke afviser regering med Støjberg

Danmarksdemokraternes politik harmonerer ikke med Moderaternes ambitioner for Danmark, og hovedstadens psykiatri kan se frem til millionbesparelser. Få overblikket over dagens største historier.

Godmorgen og velkommen til denne uge sidste overflyvning over det politiske nyhedslandskab.

Vi starter med en historie om Inger Støjberg, der har været en af denne uges store hovedpersoner. Onsdag fremlagde hun nemlig en liste over de 30 første folketingskandidater for sit nye parti, Danmarksdemokraterne.

Støjbergs melding har allerede sat gang i spekulationerne om, hvorvidt den Rigsretsdømte eksminister kan sidde med i eventuelt kommende borgerlig regering.

Både Venstre og Konservative har været åbne over for idéen. Men den tidligere statsminister og nuværende formand for Moderaterne – Lars Løkke Rasmussen – siger “nej.”

Det skrev han i går på det sociale medie Twitter.

“Det har ikke noget med hendes person at gøre. Det har noget med vores politik at gøre. Så på grund af den politik, vi har, så ser det svært ud for os at støtte en regering, hvor Inger Støjberg er med,” uddyber partisekretær Jakob Engel-Schmidt overfor Politiken.

Lars Løkke Rasmussen, der var Inger Støjbergs chef, da hun fra 2015 til 2019 var udlændinge- og integrationsminister, besøgte i går DR-udsendelse Deadline for at sætte flere ord på meldingen.

Du kan se med her.

Konservativ ønsketækning

Vi fortsætter med en historie om en anden af ugens hovedpersoner, nemlig den konservative formand Søren Pape Poulsen.

Mandag meldte han sig selv på banen som statsministerkandidat, og onsdag fremlagde han et stort økonomisk udspil. Den konservative 2030-plan giver skattelettelser for store milliardbeløb, men finansieringen er ukonkret og har karakter af ønsketænkning.

Sådan lyder det i hvert fald fra flere af landets førende økonomer, som Berlingske har talt med.

“Fartgrænsen på motorvejen kan man ændre, for den står i en lov, men det der med, at produktiviteten i det offentlige skal stige mere, har jo karakter af ønsketænkning,” siger blandt andre Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, professor i økonomi og tidligere overvismand.

Berlingskes artikel er endnu ikke at finde på avisens hjemmeside, mens kan læses i e-avisen.

{{toplink}}

Store besparelser i hovedstadens psykiatri

Vi fortsætter med en historie, der igen sætter tilstanden i den danske psykiatri til debat.

Ifølge en intern orientering, som Altinget er i besiddelse af, vil Region Hovedstaden spare 20 millioner kroner på psykiatrisk hjælp til voksne.

Det betyder blandt andet, at en række ubesatte stillinger nedlægges.

“Det er desværre nødvendigt at foretage interne omprioriteringer, hvis vi skal følge med det stigende antal henvisninger på børne- og ungeområdet,” lyder det i orienteringen fra Martin Lund, direktør i Region Hovedstadens Psykiatri.

Du kan læse hele Altingets historie her.

Tesfaye svarer på kritik om offentlighedslov

Vi fortsætter med endnu en artikel fra Altingets egne spalter.

Historien går på, at justitsminister Mattias Tesfaye (S) i det store hele afviser kritikken af regeringens udspil til en ny offentlighedslov.

Overfor Altinget har en række eksperter advaret om, at de nye regler vil gøre det betydeligt lettere for offentlige myndigheder at afvise anmodninger om aktindsigt med henvisning til, at oplysninger om ikke mindst navne vil kunne bruges til at chikanere myndighedens ansatte.

Mattias Tesfaye fortæller dog til Altinget, at han har “bidt mærke i,” at “nogen mener, at det kan få betydning for kritisk journalistik.”

“Det er på ingen måde min hensigt, og det har jeg bedt mit ministerium om, at det skal fremstå med flammeskrift, at det på ingen måde er lovgiveres intention at skulle ændre noget der,” siger han.

Du kan læse hele Altingets artikel her.

Nyt diplomatkontor i Rwanda

Vi slutter med det seneste nye i sagen om regeringens forsøg på at lave et modtagecenter for asylansøgere i et tredjeland.

For tiden foregår der intense forhandlinger mellem Danmark og det afrikanske land Rwanda, og i den forbindelse åbner regeringen nu et officielt diplomatkontor i det centralafrikanske land.

Det skriver Jyllands-Posten.

"Danmark og Rwanda deler ønsket om at hjælpe flere flygtninge bedre end i dag og bekæmpe den irregulære og livsfarlige migration blandt andet over Middelhavet. Vores fælles mål er at gøre op med det nuværende fejlslagne asylsystem og sikre en værdig og bæredygtig fremtid for flygtninge og migranter. Jeg glæder mig derfor over, at vi inden længe kan åbne et kontor i Rwanda," skriver udlændinge- og Integrationsminister Kaare Dybvad i en skriftlig kommentar.

Det sker i dag

  • Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skal i åbent samråd om eom en liste over udlændinge, som efter ukrainsk opfattelse “fremmer” den russiske fortælling om krigen i Ukraine. Det er klokken 13.
  • Venstre fortsætter sit sommergruppemøde på Marienlyst Strandhotel i Helsingør.
     

Forrige artikel Tesfaye forsvarer stramning af offentlighedslov: Det skal stå med flammeskrift, at det ikke må ramme kritisk journalistik Tesfaye forsvarer stramning af offentlighedslov: Det skal stå med flammeskrift, at det ikke må ramme kritisk journalistik Næste artikel Nye tal: Inger Støjbergs comeback vidner om en uerklæret generationskamp Nye tal: Inger Støjbergs comeback vidner om en uerklæret generationskamp