Oppositionen klar med alternativ Grøn Vækst

NATUR: Oppositionen præsenterer nu hovedlinjerne i den natur- og landbrugspolitik, der vil blive ført, hvis rød blok vinder valget. Det økologiske areal skal tredobles, kvælstof skal reduceres med lokale kvoter, og en kommission skal se på landbrugets vækstmuligheder. Fødevareministeren mener, at planen bliver dyr for landbruget.

Socialdemokraterne, SF, Radikale og Enhedslisten løfter nu lidt af sløret for, hvilken miljø- og landbrugspolitik der vil blive ført, hvis den røde blok vinder det kommende folketingsvalg.

"Diskussionen om landbruget og påvirkningen af naturen går højt, og derfor synes vi, at det er relevant at svare på, hvilken politik vi vil føre," siger Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov.

De fire partier har i fællesskab skrevet en kronik om den kommende politik, som blev bragt i Politiken lørdag. Her skriver partierne, at de vil "præsentere et fælles oplæg til en ambitiøs og ærlig naturpolitik. En politik, som har til hensigt at imødekomme såvel landbrugets som miljøets krise."

Et element i planen er en Naturplan Danmark 2020, som skal forbedre biodiversiteten og sikre større arealer til natur og skov. I gennemsnit vil partierne etablere 5.000 hektar ny skov og 3.500 hektar andet natur om året frem mod 2020. Finansieringen skal primært komme fra EU.

"Der er muligheder for at bruge EU's landbrugsstøtte til at gå i en mere grøn retning, men i dag sender vi i stedet pengene retur," siger Mette Gjerskov.

Krav til landbruget
En række af partiernes forslag vedrører landbruget, hvor lettelserne af jordskatterne skal rulles tilbage, og der skal stilles klare, langsigtede miljøkrav.

For at forbedre vandmiljøet vil oppositionen ændre vedligeholdelsen af 20.000 km vandløb - markant mere end de 7.300 km, som regeringen planlægger. Også i forhold til kvælstofreduktionerne stiller oppositionen krav. Mens regeringen nu undersøger tidsfristen for, hvornår 10.000 ud af i alt 19.000 ton kvælstof skal reduceres, så fastholder oppositionen, at de 19.000 ton skal nås inden 2015.

"Så kommer der efterfølgende en ny planperiode, og der kender vi ikke kravene endnu," siger Mette Gjerskov.

Så der kan komme yderligere krav i næste planperiode efter 2015?

"Ja, og det vil der også fra regeringen."

Oppositionen foreslår, at kvælstofreduktionen især findes ved et lokalt baseret kvotesystem, hvor der kun kan handles kvoter inden for det samme vandopland.

"Det vil betyde en reel naturindsats, der hvor der er brug for det, i stedet for at man tilfældigt skærer ned rundt i landet," siger Gjerskov.

Oppositionen foreslår desuden at udvide de sprøjtefrie zoner omkring drikkevandsboringer, så de kan blive større end de 25 meter, som regeringen lægger op til. Mette Gjerskov fastslår, at en eventuel erstatning til lodsejere ikke skal betales af vandværkerne, men eventuelt kan finansieres via pesticid-afgiften.

Kommission skal se på muligheder
Oppositionen kræver, at landbruget både økonomisk og miljømæssigt bliver mere bæredygtigt, og her spiller økologi en afgørende rolle. Økologisk landbrug er den "kvalitetsproduktion, der mest optimalt forener målsætningen om vækst på grønne vilkår. En produktion, der skaber merværdi for landmænd, forbrugere, natur og samfund," skriver partierne. Konkret foreslår de at tredoble det økologiske areal, mens regeringen i Grøn Vækst besluttede at fordoble arealet.

Mette Gjerskov mener, at økologi-målet kan nås, hvis man styrker incitamenterne. Blandt andet skal offentlige indkøb være økologiske, ligesom der skal afsættes flere penge til omlægningsstøtte.

En anden vækstmulighed for landbruget er biogas, hvor oppositionen mener, at regeringen ikke har gjort nok.

"Vi skal bruge mere gulerod. Det kan være højere afregningspris eller bedre støtte til etablering. Men det kan også være regulering. For eksempel at man stiller krav om biogas, hvis en bedrift vil udvide sin produktion," siger Gjerskov.

Endelig vil oppositionen nedsætte en kommission, som skal se på landbrugets muligheder på langt sigt.

"Landbruget står i en kæmpekrise, men svaret er ikke den bevidstløse liberalisering af landbrugslovene, som regeringen har gennemført. Vi vil nedsætte en hurtigt-arbejdende kommission, som skal komme med kloge ideer i forhold til vækst, job og beskæftigelse i landbruget, så det kan blive økonomisk og miljømæssigt bæredygtigt. Vi tror ikke, at fremtiden for dansk landbrug er underbetalt arbejdskraft fra Letland," siger Gjerskov.


Høegh: Dyrt for landbruget
Fødevareminister Henrik Høegh (V) mener, at forslagene bliver dyre for den enkelte landmand.

"Oppositionen siger, at de er bekymrede for landbrugets økonomi, men så forstår jeg ikke, at de vil ophæve lettelserne i jordskatterne. Det tror jeg ikke, at kreditorerne synes om, og det er ikke med til at stabilisere landbruget," siger han og fortsætter:

"Jeg er enig i, at naturen skal udvikles og have mere plads, men det skal gøres målrettet, så vi kan fastholde vores fødevareproduktion. Denne plan har mange gode intentioner, men der mangler finansiering. For eksempel vil man ændre 20.000 km vandløb. Det vil sætte mange arealer under vand, og hvem skal betale det?" spørger han.

Fødevareministeren mener heller ikke, at en lokal kvælstofkvote-model er den klogeste måde at reducere kvælstof.

"Det er en model, som vi er gået væk fra, fordi den betød, at man i oplandet til Limfjorden skulle reducere med 46 procent. Det er ikke en model, der fastholder landbrugsproduktion og arbejdspladser i yderområderne, og derfor ser vi nu på mere specifikke og målrettede værktøjer," siger han. 

Henrik Høegh mener heller ikke, at den økologiske produktion skal fremmes via tvungne offentlige indkøb.

"Jeg vil gerne være med til at øge efterspørgslen af økologiske råvarer, men vi skal gøre det ved at fortælle om produkternes værdier og ikke ved at tvinge forældrebestyrelser til at købe økologi til børnehaven," siger han og påpeger et andet problem:

"Lige nu stiger forbruget af økologiske varer, men for 2/3 vedkommende dækkes efterspørgslen af importerede varer, så vi har meget fokus på, hvordan vi kan gøre de danske produkter konkurrencedygtige."

Forrige artikel Er SF's hjemmeside klar til valg? Er SF's hjemmeside klar til valg? Næste artikel Sådan får vi indvandrerne i job