Ingen undskyldning fra Fogh

ISTANBUL: Tyrkerne fik ikke en undskyldning for Jyllands-Postens muhammedtegninger. Fogh fordømte til gengæld både dæmonisering og censur.

"Ytringsfrihed er essentielt. Dyb respekt for religiøse følelser er også essentielt, og det er netop den balance, vi skal finde."

Således sagde Fogh ved OIC's dialogmøde i Istanbul. Tyrkerne fik i Foghs tale ikke den undskyldning, de havde set frem til, men Natos kommende generalsekretær sørgede for at udtrykke sin respekt for den muslimske verden: 

"Jeg respekterer islam som en af verdens store religioner såvel som dens religiøse symboler. Jeg respekterer religiøse følelser hos andre mennesker, og jeg må sige helt ærligt, at jeg aldrig selv ville have gengivet nogen religiøs figur, inklusive profeten Muhammed, på en måde, der kunne støde folks følelser," sagde Anders Fogh Rasmussen, der dermed videreførte sin retorik fra Muhammedkrisens glohede dage.

Åben og ærlig kommunikation
Samtidig lagde han vægt på vigtigheden af ytringsfrihed og sagde, at han finder al slags censur som værende den egentlige fjende for kulturel forståelse. 

"Jeg tror, det er essentielt for en positiv dialog, at vi kommunikerer åbent og ærligt. Vi behøver dialogen mellem kulturer baseret på forståelse og respekt," sagde Danmarks tidligere statsminister.

Ros fra R og S
Fra oppositionen lyder der rosende ord til Fogh efter talen i Istanbul.

"Det er begyndelsen på en ny Fogh, at han nu siger så klart, at ytringsfriheden skal håndteres, så den ikke skaber splittelse i samfundet - og at han har respekt for islam og for andres religiøse følelser," siger Margrethe Vestager (R) til Jyllands-Posten og fortsætter:

"Hvis han havde sagt det til de muslimske ambassadører forud for Muhammedkrisen, så havde omverdenens syn på Danmark nok været et andet og bedre i dag."

Også Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, bakker op om Foghs tale i Istanbul. Han kalder den både rigtig og nødvendig i forhold til den opgave, den nu tidligere danske statsminister skal løse i Nato:

"Nu siger Fogh omsider, at det aldrig har været hans eller Danmarks opfattelse, at man skal bruge ytringsfriheden til at krænke de mange millioner med muslimsk tro.
Det kunne han med fordel have sagt til de muslimske diplomater - så havde yderligtgående islamister ikke kunnet bruge det som anledning til at brænde danske ambassader ned," slutter Mogens Lykketoft.

Forrige artikel Løkke på nettet Løkke på nettet Næste artikel Skiftedagen Skiftedagen