Tre skarpe til Ritts mulige afløser

OVERBORGMESTERPOST: Indtil videre er Jakob Hougaard den eneste officielle kandidat til at blive Ritt Bjerregaards efterfølger til overborgmesterposten i København. Altinget.dk har stillet ham tre skarpe.

Nyheden om Ritt Bjerregaards afgang nåede knap nok ud, før den 35-årige borgmester for beskæftigelses- og integrationsområdet i København, Jakob Hougaard, meldte sig som kandidat til at blive socialdemokraternes nye spidskandidat i København.

Altinget.dk bringer her et interview, hvor Jakob Hougaard ser tilbage på Ritt Bjerregaards tid som overborgmester, og frem mod de kommende udfordringer.

Hvilke kvaliteter skal en overborgmester i København besidde?
"Det, der åbner døren til overbogmesterkontoret, er, at man er i stand til at samle partierne om nogle politiske resultater og noget vækst. Det at kunne få partierne til at arbejde sammen er en af de vigtigste kvaliteter.

Jeg har selv haft rigtig gode erfaringer med store politiske aftaler og har formået at få alle partierne med. Hvis man giver plads og sørger for, at partierne kan se deres egne ønsker afspejlet i initiativerne, så bakker man op. Det er vejen frem på rådhuset, som er et udvalgsstyre og ikke et regeringsstyre."

Hvad er Københavns vigtigste udfordring i fremtiden?
"Noget af det, jeg selv synes, er helt afgørende, er, at man kan vælge en god folkeskole og være tryg ved den, så man ikke bliver nødt til at vælge en privatskole. Vi er derfor nødt til at få løst problemet med vores socialt opsplittede skoleverden med ghettoskoler. Man skal trygt kunne sætte sit barn i skole alle steder.

Derudover har vi et problem med daginstitutionerne, hvor man som forælder ikke kan være sikker på at få en plads, der hvor man bor. Vi har brug for, at børnefamilierne bliver i københavn.

Jeg har her nogle helt konkrete metoder, som jeg har fået, blandt andet via erfaringsudvekslinger med Albertslund og Aarhus."

Hvad vil du huske Ritt Bjerregaard for?
"Først og fremmest for, at hun har fået rusket godt og grundigt op i et stift kommunalt system. Under Ritt er det hele blevet lidt mere spændende og dynamisk her på rådhuset. Derudover vil jeg huske hende for at have fået styr på økonomien. Fundamentet var jo sådan set lagt, men der har været en del genopretning både på social- og skoleområdet."

Jakob Hougaard slutter af med at give Ritt Bjerregaard karakteren 10 for sin præstation, og lægger ikke skjul på, hvorfor hun ikke for den absolutte topkarakter:

"Med 5000 nye, billige boliger havde hun fået 12," slutter han.

Forrige artikel Flertallet glæder sig over Ritts exit Flertallet glæder sig over Ritts exit Næste artikel SF fastholder minimumsstraf mod skydevåben SF fastholder minimumsstraf mod skydevåben