Klimaminister vil fjerne loft over antallet af vindmøller på land

VINDMØLLER: Et to år gammelt forlig blokerer for at opsætte nye vindmøller, men det ønsker klimaminister Dan Jørgensen (S) ændret. Det forhandles der om lige nu sammen med Folketingets partier, siger ministeren.

Danmark er måske nok kendt for vindmøller ude i den store verden, men energiaftalen er p.t. et benspænd for udbygningen af nye vindmøller på land herhjemme.

Det har mødt hård kritik for at gøre det mere besværlig og dyrere at nå klimamålet om 70 procents reduktion af drivhusgasserne i 2030, og nu stiller klimaminister Dan Jørgensen sig også op i køen af kritikere af energiaftalens loft over, hvor mange vindmøller der må stå på land.

”Det vil være en god ide at fjerne loftet. Men det kan ikke gøres inden for det gældende forlig. Det skal vi finde en god løsning på, og det forhandler jeg om lige nu sammen med Folketingets partier,” skriver Dan Jørgensen i en skriftlig kommentar til Altinget.

Forudsætning er ændret
Med energiaftalen fra 2018 blev det aftalt, at antallet af vindmøller på land i Danmark skal reduceres fra cirka 4.300 vindmøller til maksimalt 1.850 i 2030.

”Aftalen bunder i et ønske om færre men mere effektive og nyere møller, og det er i sig selv fornuftigt. På den måde forbliver vi et udstillingsvindue for den nyeste teknologi i resten af verden. Men aftalen er baseret på en forkert forventning om, hvor længe vindmøllerne ville holde,” skriver ministeren og tilføjer:

”Det er svært at forudse, men oprindeligt var forventningen, at de holdt mindre end 30 år. Nu viser det sig, at de holder cirka 35 år. Derfor er jeg heller ikke begejstret for loftet, som det ser ud nu.”

Lang kø af kritikere
Kritikken af vindmølleloftet er ikke ny. Oven på aftalen om den nye klimalov i december ønskede Radikale at få begrænsningen på vindmøller fjernet.

Fredag blev det så også foreslået afskaffet af Klimarådet, og mandag meldte DI, Concito, Wind Denmark og Dansk Energi sig i koret af kritikere, der mener, tiden er løbet fra vindmølleloftet.

”Det er principielt forkert, at Folketinget bestemmer antallet af vindmøller på land. Beslutningen bør ligge lokalt,” skrev organisationerne i fælles indlæg på Altinget.

Du kan læse hele artiklen på Altinget Energi og Klima, hvor du også får med, hvad SF, Venstre og Dansk Folkeparti mener om vindmølleloftet. 

Forrige artikel Mads Rørvig bliver ny direktør for De Danske Bilimportører Mads Rørvig bliver ny direktør for De Danske Bilimportører Næste artikel Efter nye beregninger: Sydjylland taber et kredsmandat til Københavns Storkreds Efter nye beregninger: Sydjylland taber et kredsmandat til Københavns Storkreds