Regeringen vil håndplukke nye kvoteflygtninge

GENBOSÆTNING: Regeringen vil sikre, at de kvoteflygtninge, som skal til Danmark, har den rette alder, motivation og uddannelse. Det såkaldte integrationspotentiale blev ellers droppet af en S-minister i 2014. EL undrer sig. 

Udsatte flygtninges akutte behov for hjælp og beskyttelse fra konflikter i verdens brændpunkter, bliver ikke de eneste kriterier, når Danmark igen vil modtage kvoteflygtninge allerede fra i år.

Kvoteflygtningenes chancer for at blive integrereret i det danske samfund bliver også et afgørende kriterium for, om de får lov til at komme til Danmark eller ej.

"Kriteriet om, at der skal lægges vægt på udlændingenes mulighed for at slå rod i Danmark og få glæde af opholdstilladelsen (integrationspotentialekriteriet) ved udvælgelsen af kvoteflygtninge, følger uændret af lovgivningen og skal dermed indgå ved udvælgelsen, medmindre særlige grunde taler derimod," skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet i en mail til Altinget.

Kvoteflygtninge vil ifølge udlændingeloven blive vurderet ud fra en række kriterier såsom alder, sproglige forudsætninger, netværk, uddannelsesforhold og motivation.

Kritik fra Enhedslisten
Regeringens beslutning vækker kritik fra støttepartiet Enhedslisten.

”Det giver ingen mening. Integrationskriteriet er lavet ud fra, hvad Danmark kan få gavn af. Men kvoteflygtninge handler ikke om, hvad Danmark kan få ud af det. Det handler om at hjælpe mennesker i en ekstremt udsat position,” siger udlændingeordfører Rosa Lund (EL).

Radikales udlændingeordfører, Andreas Steenberg, fortæller, at han gerne var loven foruden. Han vil dog ikke "lade diskussionen om integrationskriteriet stå i vejen for, at Danmark skal tage kvoteflygtninge”.

Droppet af S-minister
Loven, som blev indført af VKO-flertallet i 2005, er blevet kritiseret af FN for at være diskriminerende og direkte underminerende for hele konceptet om at tage kvoteflygtninge.

I 2014 valgte SR-regeringen at ophæve kriteriet, men året efter blev loven genindført af daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). 

Siden sidste uge har Altinget, uden held, forsøgt at få udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at svare på, hvorfor S-regeringen nu vil fastholde integrationspotentialet som et udvælgelseskriterium. 

S vil integrere dem, men stadig sende dem hjem
Ministeren ønsker heller ikke at svare på, hvorfor kvoteflygtninge skal have integrationspotentiale, når regeringens mål samtidig er, at de på længere sigt skal tilbage til hjemlandet.

Ifølge Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, giver kriterierne god mening.

"I den tid, kvoteflygtningene er her, så skal de på en eller anden måde medvirke i samfundet. Men det betyder jo ikke, at man ikke også, på lige fod med andre flygtninge, kan sende dem hjem, hvis der er mulighed for det," lyder det fra Pia Kjærsgaard. 

Du kan læse mere i denne artikel på Altinget: udvikling, hvor du blandt andet kan læse en forskers bud på, hvilke udfordringer, der er forbundet med integrationspotentialekriteriet. Du kan tegne et gratis prøveabonnement her

Forrige artikel Blå partier stiller klimakrav til Mette Frederiksen Blå partier stiller klimakrav til Mette Frederiksen Næste artikel Wammen efter første møde med regionerne: Det vigtigste bliver at dække udgifter til flere ældre Wammen efter første møde med regionerne: Det vigtigste bliver at dække udgifter til flere ældre