Partier vil kræve leje for USA's brug af Thulebasen

OPKRÆVNING: Efter at et amerikansk rederi har vundet en kontrakt på mere end 150 millioner kroner på sejlads til og fra Thulebasen, foreslår flere partier, at Danmark opkræver husleje for USA's brug af basen.

Fra flere sider luftes der nu et ønske om, at Danmark opkræver husleje hos USA for det amerikanske forsvars brug af Thulebasen i Nordvestgrønland.

Det sker efter at U.S. Air Force har besluttet, at et amerikanske rederi frem til udgangen af 2023 skal stå for at sejle gods til og fra Thulebasen i de isfri sommermåneder. En kontrakt til en værdi af mere end 150 millioner kroner.

Dermed fortsætter det amerikanske forsvar sin praksis med at tildele kontrakter relateret til den civile drift af basen til amerikanske firmaer.

”Det er stærkt utilfredsstillende. Det viser, at de kun tænker på dem selv og ikke optræder som om de er gæster i et land,” siger Enhedslistens grønlandsordfører, Christian Juhl.

Thulebasen set fra luften i november 2017. Foto: Andreas Krog.

 

Underminerer egen position
Christian Juhl mener, Danmark bør overveje direkte at opkræve husleje for USA’s brug af basen. Lejeindtægter som bør komme Grønland til gode. Den idé kan det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz-Larsen tilslutte sig. Ideen om lejeopkrævning møder også opbakning hos en dansk ekspert.

”Hvis amerikanerne holder op med at lave den kompensation ved hjælp af servicekontrakterne, så er det et meget godt signal at sige: Prøv at høre, I bliver nødt til at kompensere os på en eller anden måde,” siger lektor Jon Rahbek-Clemmensen fra Institut for Militære Operationer på Forsvarsakademiet.

Han peger på, at USA risikerer at rejse en debat i Danmark, som de langt fra er interesseret i.

”De underminerer deres egen position fordi det her får danske politikere til at spørge hvorfor vi skal have basen hvis ikke det er i Danmarks og Grønlands interesse,” forklarer Jon Rahbek-Clemmensen.

USA skal dog ikke frygte, at Enhedslisten får støtte fra Dansk Folkeparti til idéen om huslejeopkrævning.

"Det kommer ikke til at ske, så længe vi har noget at skulle have sagt. Grønland skal derimod være utrolig glad for, at der ikke kommer en regning fra USA," siger Dansk Folkepartis grønlandsordfører, Søren Espersen.

Læs mere om sagen på Altinget: arktis.

Forrige artikel Ny aftale om kamp mod finanssvindel har næsten alle partier bag sig: ”Danmark får et af de hårdeste tilsyn” Ny aftale om kamp mod finanssvindel har næsten alle partier bag sig: ”Danmark får et af de hårdeste tilsyn” Næste artikel 20 år efter Kosovo: Missionen der tog Flyvevåbnets dyd 20 år efter Kosovo: Missionen der tog Flyvevåbnets dyd