Vennerne presser S: Vil have grønt super-ministerium

GRØN MAGT: En ny regering skal sætte handling bag de grønne ord og oprette et super-ministerium for grøn omstilling og klima med fast plads i de mest magtfulde regeringsudvalg. Det mener SF, Alternativet og Enhedslisten. S træder vande.

Skifter magten efter næste valg, så skal den grønne politik stå langt stærkere i regeringsarbejdet end i dag.

Det mener SF, Alternativet og Enhedslisten, der alle kan ende med de afgørende mandater for en eventuel statsminister Mette Frederiksen (S).

Uafhængigt af hinanden ønsker de, at en ny regering opretter et nyt super-ministerium for det grønne område med muskler til at matche Finansministeriet.

"Den grønne politik skal stå langt stærkere, når vi får et nyt flertal. Der er brug for at give grøn omstilling og klima en langt mere central placering," siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

SF foreslår, at et nyt ministerium for grøn omstilling og klima skal have overordnet ansvar for klimapolitik og klimatilpasning og samtidig have en koordinerende rolle for Miljø- og Fødevareministeriet, Energi- og Forsyningsministeriet og Transportministeriet.

Det nye superministerium skal ifølge SF have embedsmænd med tung økonomisk kompetence, der kan matche Finansministeriets ditto og sidde med i regeringens økonomiudvalg – og dermed helt centralt i beslutningsprocessen.

Tilsvarende tanker gør man sig hos Alternativet og Enhedslisten.

Alternativt udspil på vej
I Enhedslistens pressetjeneste henvises der til, at partiet tidligere har foreslået et "superministerium for grøn omstilling", som skal have styrke nok til at "sætte grøn omstilling på dagsordenen i forhold til alle ministerier." Det arbejder partiet også for nu.

Og hos Alternativet er et nyt grønt superministerium med i det udspil, partiet præsenterer på sit sommergruppemøde senere i august. Til den tid vil partiet blive mere konkret.

Hos Socialdemokratiet mener man, at ønsket fra vennerne kommer en "postgang for tidligt". 

"Nu må vi først se, hvem der efter et valg vil kunne danne en regering, og hvordan sådan en regering skal organiseres. Det må man tage til den tid," skriver Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, i en mail til Altinget. 

Radikale ønsker ikke at medvirke i denne artikel.

Læs hele artiklen på Altinget: energi & klima, hvor blandt andet du kan få endnu mere baggrund og uddybning fra partierne.

Forrige artikel Flere penge til verdens fattigste Flere penge til verdens fattigste Næste artikel Dagens overblik: To ud af tre regeringspartier vil droppe regionerne Dagens overblik: To ud af tre regeringspartier vil droppe regionerne