Kristian Jensen: Kommunernes troværdighed hænger i en tynd tråd

OPTAKT: Finansminister Kristian Jensen (V) skærper retorikken, inden regeringens årlige økonomiforhandlinger med KL starter i næste uge. Sprængte byggebudgetter får ham til at tvivle på aftalernes værdi.

En aftale er en aftale, og den skal overholdes. Sker det ikke, så har aftalen ikke megen værdi.

Nogenlunde sådan kan man sammenfatte hovedbudskabet fra finansminister Kristian Jensen (V) til landets kommuner forud for de forestående forhandlinger om næste års kommuneøkonomi.

Han føler sig nødsaget til at skærpe retorikken, efter det er kommet frem, at kommunerne igen i 2016 brugte milliarder mere end aftalt på at bygge og vedligeholde veje, folkeskoler og stadions.

”Det er et problem, at de aftaler, der indgås ikke overholdes. Det er et problem for hele troværdigheden i aftalesystemet,” siger Kristian Jensen.

Læs også: KORT: Disse 67 kommuner sprængte byggebudgettet

Samlet set brugte kommunerne sidste år over to milliarder kroner mere på anlægsinvesteringer, end de havde fået lov til af regeringen. Og det frustrerer finansministeren.

Både den tidligere V-regering og før den SR-regeringen har år for år fastlagt stadig mere snævre rammer for kommunernes investeringer i økonomiaftalerne, uden at det har resulteret i mærkbart lavere anlægsudgifter.

”Det er svært at have troværdighed i forhandlingerne, hvis ikke man respekterer, at forhandlingerne bringer et resultat, som man så lever op til,” siger Kristian Jensen. 

Kommunerne betaler selv
Fra KL’s side argumenteres der omvendt for, at kommunernes overskridelser af byggebudgetterne afspejler et stort behov for lokale investeringer i at forbedre og vedligeholde bygninger og infrastruktur.

Samtidig gør man også opmærksom på, at kommunerne selv finansierer det ekstra forbrug. Det skyldes ikke mindst, at kommunerne samtidig med overforbruget på byggebudgettet har haft et betydeligt mindreforbrug på velfærdsudgifterne.

I 2016 blev der således brugt godt tre milliarder mindre på kommunal velfærd, end budgetterne lagde op til.

Men for Kristian Jensen er det ikke tilstrækkeligt, at pengene går op samlet set.

”Når den samlede pose penge passer, kommer der måske ikke nogen sanktion fra statens side. Men det betyder jo noget for styringen af de offentlige investeringer og dermed konjunktur-situationen, hvis ikke man kan stole på, at aftalerne bliver efterlevet,” siger Kristian Jensen.

Læs hele interviewet på Altinget: kommunal (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her. 

Forrige artikel Bryder aftale fra talerstolen: DF stemmer imod nye statsborgerskaber Bryder aftale fra talerstolen: DF stemmer imod nye statsborgerskaber Næste artikel KORT: Disse 67 kommuner sprængte byggebudgettet KORT: Disse 67 kommuner sprængte byggebudgettet