Jarlov: Urealistisk at nå Nato-krav

Rasmus Jarlov (K) hos Altinget 16. Marts 2016.

TV: Forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K) tror, at det er umuligt politisk, at Danmark når Nato-kravet om to procent af BNP til forsvaret og advarer mod kontoøvelser som dem, der er lavet på udviklingsbistanden.

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg besøger torsdag og fredag Danmark.

Besøget falder efter, at forsvarsalliancens medlemmer er blevet mødt med en skærpet retorik fra præsident Trump om at øge forsvarsbudgetterne og leve op til Nato-kravet om et forsvarsbudget på to procent af BNP.

Forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K) mener dog ikke, at der er politisk vilje til at møde kravet. 

”Hvis det stod til Konservative, så kom vi op på to procent af BNP inden for forligsperioden for forsvarsforliget, altså inden for fem år. Men jeg tror ikke på, at der bliver politisk flertal for det,” lyder det fra den Konservative ordfører.

Spørgsmålet er så, om det er nok for USA.

Det mener Rasmus Jarlov ikke, det vil være, men det handler også om at kigge indad.

"Det handler også mere om, hvad vi selv synes, at vi kan være bekendt," vurderer Jarlov.

Regnearks-gymnastik
Forsvarsudgifterne udregnes som en procentdel af BNP, og her kunne der være muligheder for at regne flere udgifter under området for forsvar, som man også konterer visse udgifter til asyl under udviklingsbistand. 

”Man kan sagtens forestille sig, at der er nogle, der kunne finde på at løse problemet ved at flytte områder ind under forsvarsbudgettet. Det synes jeg også, at man har set tidligere på forsvarsområdet," pointerer Jarlov.

Den Konservative forsvarsordfører afviser dog, at det er vejen frem.

”Det vil vi ikke være med til. Det er ikke nok, at tingene går op i et regneark. Vi skal have styrket forsvaret,” lyder det fra Rasmus Jarlov.

Videoen ovenfor er uddrag af et længere interview. Se hele interviewet her.

Forrige artikel JP's Christianborg-redaktion får ny leder JP's Christianborg-redaktion får ny leder Næste artikel Lunde og Auken i ophedet debat til hastesamråd Lunde og Auken i ophedet debat til hastesamråd