Stor prisforskel på boligventelister i København og Aarhus

GEBYR: Det koster flere tusind kroner, hvis man vil skrives op til alle almene boliger i København, mens en samlet venteliste i Aarhus koster 100 kroner. Se forskellene her.

Hvis du gerne vil skrives på venteliste til alle de godt 63.000 almene boliger i Københavns Kommune, så skal du bruge 2.800 kroner på gebyrer om året. I Århus kan du betale 100 kroner og være skrevet op til næsten alle byens almene boliger.

I Aarhus har de almene organisationer lavet en fælles venteliste, mens noget lignende har lange udsigter i hovedstadskommunen. Her skal man skrive sig op på mere end 20 ventelister for at dække alle boliger.

Det får nu teknik- og miljøborgmester i København Morten Kabell (EL) til at opfordre til et indgreb fra Folketinget, der skal lægge ekstra pres på de almene boligorganisationer.

"Vi har ønsket det længe, og det vil være naturligt med en ekstra pres-mulighed,” siger Morten Kabell.

Altinget har gennemgået gebyrerne til de almene boligorganisationer i landets fem største byer. Og priserne i Aarhus er i særklasse de laveste, når man tager højde for antallet af boliger man bliver skrevet op til.

Hvis man ser bort fra fire små boligorganisationer med i alt godt 100 boliger, så kan man skrive sig op til omkring 46.000 boliger i Aarhus og omegn for 100 kroner om året.

Selv om portalen Aarhusbolig har eksisteret i fem år, så kniber det for de almene boliger i de øvrige storbyer med at kopiere initiativet. Priserne er dog generelt faldet, siden Altinget for to år siden lavede en lignende optælling.

København er kompleks
København er suverænt det dyreste sted at blive skrevet op til alle almene boliger. Og sådan bliver det ved med at være en rum tid endnu.

En fælles venteliste er ikke lige på trapperne i hovedstaden, selv om der er nedsat en arbejdsgruppe i de almene boligers organisation, BL, som skal undersøge mulighederne for et samarbejde.

Christian Høgsbro, direktør i AAB København, som har over 10.000 af de cirka 60.000 almene boliger i Københavns Kommune, forklarer, at der blandt andet er en anden geografi i København, hvor det ikke giver mening at en venteliste kun gælder inden for kommunegrænsen.

”Vi arbejder på sagen, men vi har rigtig mange udfordringer i forhold til at gøre det i København,” siger Christian Høgsbro.

Han forklarer, at et tidligere samarbejde om en fælles boligbutik, der lå på Hovedbanegården i København, blev indstillet, da det krævede massive investeringer i it-systemer at fortsætte samarbejdet.

Læs hele artiklen på Altinget: by og bolig (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

 

 

Forrige artikel Efter EU-afvisning: DF sætter støttemidler ind på spærret konto Efter EU-afvisning: DF sætter støttemidler ind på spærret konto Næste artikel Lars Larsens nye fond er et særsyn Lars Larsens nye fond er et særsyn