Blekingegade-kommissionen frifinder PET

KORT NYT: Hverken PET, Justitsministeriet eller andre centrale myndigheder har modvirket det almindelige politis efterforskning af Blekingegadebanden, konkluderer kommission i ny rapport.

Hverken Justitsministeriet, Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller andre centrale myndigheder kan kritiseres i forbindelse med efterforskningen af Blekingegadebanden.

Det er konklusionen i den længe ventede rapport fra Blekingegade-kommissionen, som i september 2010 blev nedsat af et enigt Folketinget.

Opgaven var at undersøge, om Justitsministeriet, Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller andre centrale myndigheder havde modvirket det almindelige politis og anklagemyndighedens arbejde og opklaring i forbindelse med Blekingegadebanden. 

PET videregav væsentlige oplysninger
Kommissionen konkluderer i sin rapport, at PET i ingen tilfælde modvirkede det almindelige politis og anklagemyndighedens opklaring og strafforfølgning.

Derimod konkluderer kommissionen, at PET videregav oplysninger af væsentlig betydning for efterforskningen til det almindelige politi.

Kommissionen har desuden fundet, at hverken Rigsadvokaten eller Statsadvokaten for København modvirkede strafforfølgningen af Blekingegadebandens medlemmer.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) mener, at rapporten nu sætter punktum i sagen:

"Man skal huske på, at Blekingegadebanden stod bag meget alvorlig kriminalitet, og at der derfor er tale om en usædvanlig sag, som helt naturligt gennem årene har været genstand for stor offentlig interesse. Og jeg tror, det betyder meget for mange mennesker at få sat punktum i sagen. Med beretningen, der bygger på en meget grundig gennemgang af det samlede sagsforløb, har vi nu fået svar på de væsentlige spørgsmål, som har været rejst i den offentlige debat," siger ministeren i en pressemeddelelse. 


Rapporten møder kritik
Det er dog ikke alle, som er tilfredse med konklusionerne i rapporten. 

Jørn Moos, tidligere kriminalinspektør ved Lyngby Politi, som var med til at efterforske Blekingegadebanden, mener ikke, at sagen er lukket med undersøgelseskommissionens rapport.

"Rapporten ligner en bekvem løsning. Jeg mener ikke, man har været kritisk over for vidneudsagn fra centrale kilder i Justitsministeriet og PET. Det lugter af, at nogen hos myndighederne holder hånden over hinanden," siger Jørn Moos til Berlingske

Heller ikke forfatter Peter Øvig Knudsen, der har skrevet bøgerne om Blekingegadebanden, mener, at rapporten sætter punktum for historien:

"Man kan læse af konklusionen, at der er ting, som kommissionen ikke kan finde frem til: Materiale, der er blevet makuleret. Folk, der ikke kan huske noget. Og så er der en betjent, der blev dræbt i en uopklaret forbrydelse. Så den vil leve mange år endnu, tror jeg," siger han til Berlingske. 

Hele kommissionens rapport kan findes her.

Forrige artikel EP-valg: De blev valgt - og de siger farvel EP-valg: De blev valgt - og de siger farvel Næste artikel EU-chefer vil sende Unionen på skrump EU-chefer vil sende Unionen på skrump