Her er regeringens nye PSO-løsning

PSO: Højere bundskat skal alligevel ikke finansiere afskaffelsen af PSO-afgiften. Pengene skal i stedet tages ud af 2025-planens råderum og ved at skrotte kystnære havvindmøller og den grønne check.

Det bliver alligvel ikke generelle skattestinger, men besparelser, som skal sørge for, at PSO-afgiften kan afskaffes.

Det fremgår af regeringens 2025-plan, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede tirsdag formiddag.

Dropper skattestigning
PSO-afgiften i sin nuværende form er i strid med EU-retten og pålægges i dag borgere og virksomheders elregninger. Afskaffelsen af den skal skabe vækst ved at forbedre virksomhedernes konkurrenceevne. Når PSO-afskaffelsen er fuldt indfaset, vil de danske elpriser ifølge regeringen være blandt EU's laveste.

I maj foreslog regeringen, at bundskatten skulle stige for at finansiere afskaffelsen. Men forslaget mødte stor modstand fra de blå partier – og langt tilbage i Venstres eget bagland.

Ifølge regeringens nye løsning skal pengene til at flytte PSO-afgiften fra elregningen og til finansloven altovervejende findes ud af det råderum, der skabes med 2025-planen. Regeringens plan indeholder blandt andet besparelser på SU, jobfradrag til lavtlønnede og højere pensionsalder.

Dropper kystnære møller
Prisen på at afskaffe PSO-afgiften er over de næste 10 år på omkring 70 milliarder kroner. Men øvelsen ønsker regeringen at gøre billigere med en række ”justeringer” på energiområdet.

De skal være med til at gøre PSO-regningen godt syv milliarder kroner billigere.

Justeringerne består hovedsageligt i konkrete nedskæringer på vedvarende energi, hvor den største er annuleringen af opførelsen af 350 MW kystnære havvindmøller. Det alene vil give godt tre milliarder kroner.

Række besparelser
Hertil skal det prestigefulde havvindmølleprojekt Kriegers Flak gøres billigere, forskellige puljer til vindmøller skrottes, en pulje til virksomheder, der oplægger deres procesenergi til vedvarende energi eller fjernvarme, lægges i graven, og lavere tilskud til industriel kraftvarme suspenderes.

Oveni har regeringen i sin plan nu også medtaget idéen om at sløjfe den grønne check.

Låner forslag fra K
Det er oprindeligt et konservativt forslag til at finansiere PSO-afskaffelsen og vil kunne give omkring tre milliarder kroner i 2025.

Den grønne check blev introduceret tilbage i 2009 i forbindelse med Forårspakke 2.0 og skulle med et skattefradrag kompensere personer i lav- og mellemindkomstgrupper for afgiftsforhøjelser på forbrug af energi og mindre sunde fødevarer.

Ifølge regeringens plan vil PSO-afskaffelsen være fuldt indfaset i 2022.

EU-Kommissionens kritik af PSO-ordningen betyder, at en godkendt løsning skal være på plads inden årets udgang.

Forrige artikel Regeringen vil skære i SU og hæve pensionsalder Regeringen vil skære i SU og hæve pensionsalder Næste artikel Regeringen vil stramme regler for opholdstilladelse Regeringen vil stramme regler for opholdstilladelse