Løkke ønsker helt stop for flygtningestrøm fra Tyrkiet

TOPMØDE: Statsministeren håber på, at et møde mellem EU’s chefer og den tyrkiske premierminister vil få tyrkerne til at tage flygtninge og migranter, der krydser Middelhavet, tilbage. Helst dem alle sammen.

BRUXELLES: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil ved et topmøde i EU mandag have sat skub i den aftale med Tyrkiet om tilbagetagelse af migranter med kurs mod EU uden et klart behov for international beskyttelse.

”Vi vil gerne have garanti for, at i det mindste økonomiske migranter, altså folk der helt objektivt kommer til Grækenland uden et beskyttelsesbehov, kan returneres til Tyrkiet,” siger Lars Løkke Rasmussen, der ønsker at gå endnu videre.

”Endnu bedre ville det være, hvis man kunne returnere alle til Tyrkiet, sådan at hele spørgsmålet om, hvordan man bliver flygtning i Europa, ikke beroede på, hvem der har penge til at købe en menneskesmugler, men var noget, der foregik mere ordentligt,” siger statsministeren på vej ind til mødet mellem de 28 EU-chefer og den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu.

Tyrkerne lægger til gengæld pres på Unionen for at skabe en lovlig vej ind i EU for flygtninge, så incitamentet til at sætte sig i bådene mod Grækenland begrænses. Det er der dog ikke nogen bred konsensus om blandt EU-cheferne.

Den tyrkiske regering ønsker sig også flere penge, hurtigere visaliberalisering og mere tryk på landets optagelsesforhandlinger, før de vil levere en større indsats for at stoppe trafikken over Middelhavet, hvor langt over 100.00 alene i år har taget turen.

Balkanruten er lukket
Efter mødet med Davutoglu samles de 28 EU-ledere mandag eftermiddag for at diskutere situationen i Grækenland, der er blevet en de facto holdeplads for flygtningene, efter først Østrig og siden en række lande på Balkan har minimeret antallet af flygtninge, de vil lade komme ind i over grænserne.

Donald Tusk, der er formand for EU-ledernes forsamling, Det Europæiske Råd, har rejst den såkaldte Balkan-rute tynd i sidste uge fra Wien til Ankara. Han konkluderer, at der er enighed om at stoppe praksis med at lade flygtningestrømme vandre op igennem Europa.

”Med det vil vi lukke Balkan-ruten, som var den primære indgangsdør for 880.000 migranter i 2015 alene og for 128.000 i årets to første måneder,” skriver Donald Tusk i sit invitationsbrev til EU-lederne.

Den østrigske kansler, Werner Faymann, der er gået enegang ved blandt andet at sætte flygtningelofter, støtter Tusk.

”Vi bliver nødt til at fortælle menneskesmuglerne, at der ikke er nogen åben rute til Vesteuropa. Vi skal være klare i mælet og sige: Den rute er lukket. Kun tydelighed vil gøre en forskel i dag,” sagde Faymann, da han ankom til rådsmødebygningen.

Hvad med Grækenland
Mere end 30.000 flygtninge er på nuværende tidspunkt strandet i Grækenland.

Den græske statsminister, Alexis Tsipras, har advaret om, at han ikke har tænkt sig at lade sit land forvandle til ”en lagerhal for sjæle”.

EU-cheferne vil diskutere, hvordan det kan undgås, at situationen i Grækenland udvikler sig til en humanitær katastrofe.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen udelukker ikke, at Danmark vil bidrage til at hjælpe grækerne.

”Vi leverer vores budgetmæssige andel og er sådan set parat til at overveje mere, hvis mere gør en forskel. Det historiske problem har været at få grækerne til at tage det her alvorligt. Den alvor er kommet nu, fordi der i kølvandet på den østrigske beslutning er sket en dominoeffekt,” siger statsministeren.

Kvoter er en mulighed
Han gør også klart, at det kan komme på tale, at Danmark skal deltage i den omfordeling af flygtninge fra lande som Grækenland.

Løkke lovede i det tidlige efterår, at Danmark frivilligt ville tage 1.000 flygtninge som del af den omfordeling af i alt 160.000, som EU-landene blev enige om. Han trak dog senere i land, da omfanget af flygtningepresset på Danmark voksede betydeligt.

Nu antyder han, at tilbuddet er tilbage på bordet.

”Det tilsagn, jeg gav i efteråret, gælder selvfølgelig stadigvæk. Men det tilsagn er betinget af, at situationen kommer under kontrol, og at man ikke har den her tilfældige flygtningestrøm,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Forrige artikel Det sker i EU: Løkke og Co. skal tale alvor med Tyrkiet Det sker i EU: Løkke og Co. skal tale alvor med Tyrkiet Næste artikel Vælgerne bakker Konservative op i Eva Kjer-sagen Vælgerne bakker Konservative op i Eva Kjer-sagen