Danskerne tvivler på Schengens overlevelse

MÅLING: Kun 29 procent af danskerne tror på, at EU's grænseløse fællesskab eksisterer om et år.

BRUXELLES: Den store uro omkring grænsesamarbejdet i EU har sat sig sine spor i befolkningen.

Ikke engang en tredjedel af danskere tror helhjertet på Schengens overlevelse. Det fremgår af en meningsmåling, som analyseinstituttet Norstat har foretaget for Altinget.

Her siger kun 29 procent af de adspurgte, at de har tiltro til, at det grænseløse Schengen-område eksisterer om et år. 41 procent er overbevist om, at det til den tid er forsvundet, mens 30 procent erklærer sig i tvivl.

Målingen falder på et tidspunkt, hvor der hersker stor vildrede om, hvordan EU-landene sammen skal håndtere det store antal flygtninge og migranter, der stadig bevæger sig over både de indre og ydre grænser. Allerede i år er der kommet over 100.000 til Grækenland og Italien, viser nye tal fra FN’s organisation for migration, IOM. 

Det leder til, at flere lande tager sagen i egen hånd.

Belgien blev tirsdag det syvende land i Europa til at sætte midlertidig overvågning ved en indre grænse. Det skyldes frygt for, at lukningen af dele af den improviserede flygtningelejr ved den franske havneby Calais med tilnavnet ”Junglen” vil få flere tusinde migranter til at bevæge sig mod Belgien i stedet, i deres forsøg på at krydse Den Engelske Kanal på vej mod Storbritannien.

Samme dag forlængede den danske integrationsminister, Inger Støjberg (V), den skærpede danske kontrol med grænserne i yderligere ti dage, mens Østrig er i strid modvind for at lade et stort antal flygtninge og migranter rejse gennem landet, efter selv at have indført et loft over, hvor mange asylansøgere landet vil tage imod på daglig basis.

Leder af EU-chefernes klub, Det Europæiske Råd, Donald Tusk kaldte onsdag udviklingen for "den farligste tid i Europa".

"Vi bør alle investere i at redde Schengen, ikke i dets kollaps," sagde Tusk ved en debat i Europa-Parlamentet.

Læs hele artiklen på Altinget : EU (kræver abonnement). Få et gratis prøve abonnement her.

Forrige artikel Statens Administration hårdt ramt af opsigelser Statens Administration hårdt ramt af opsigelser Næste artikel Folketinget vedtager landbrugspakken efter heftig debat Folketinget vedtager landbrugspakken efter heftig debat