Ministermåling grim læsning for SF

MENINGSMÅLING: De fleste SF-ministre kommer ringe ud af en ny ministermåling, mens Radikale kan glæde sig over, at både den nuværende og tidligere leder er i top 5.

Det er ikke et fyrværkeri af topkarakterer, der drysses ud over Thorning-regeringen godt halvandet år efter dens tiltræden. Kun en enkelt minister når op på middelkarakteren 5, alle andre ligger under gennemsnittet. Det viser en ny meningsmåling fra A&B Analyse udført for Altinget.dk.

Det hører dog med til historien, at vælgerne generelt er ret fedtede med karakterer til de siddende ministre, det gjaldt også i den borgerlige regerings tid. Mere problematisk er det, at statsministerens placering ikke er bedre – og at fire ud af seks SF-ministre ligger i den nederste tredjedel.

Karakteren i parentes er fra sidste måling i september 2012

<img align="left" src="@nyimg=10862@" /> 1. Bjarne Corydon (S)
 Finansminister
Karakter: 5,0 (4,5)
To pladser op ad stigen og en førsteplads er meget godt gået, når man er så omstridt som Bjarne Corydon. Hans "nødvendige politik" høster ikke klapsalver alle steder, og hans parti slås med ringe meningsmålinger. Men noget tyder på, at finansministeren snarere opfattes som tillidsvækkende kassemester end som politiker.

<img align="left" src="@nyimg=13919@" /> 2. Margrethe Vestager (R)
 Økonomi- og indenrigsminister
 Karakter: 4,8 (4,7)
Økonomiministeren er rykket ned fra første til andenpladsen, men det skyldes kun, at Corydon er gået så meget frem. Vestagers hardcore økonomiske politik er kontroversiel selv i det radikale bagland, og partiet har været vigende i meningsmålingerne. Men personligt udstråler økonomiministeren overskud og kompetence. Det sikrer hende en pæn placering i begge blokke – dog med undtagelse af de vælgere, der stemmer DF eller EL.

 
<img align="left" src="@nyimg=12501@" /> 3. Mette Frederiksen (S)
 Beskæftigelsesminister
 Karakter: 4,8 (4,7) 
Mette Frederiksen ligger endnu engang solidt placeret i top-tre. Krisen om de udfaldstruede dagpengemodtagere var farlig for hende, men efter der i sidste øjeblik kom en løsning, undgik hun dilemmaet mellem at være illoyal over for Thorning eller gå ned med den synkende skude. I modsætning til Thorning og Corydon argumenterer Mette F. værdibaseret for sin politik, og det gør hende mere autentisk. Opbakningen til beskæftigelsesministeren kommer entydigt fra regeringspartiernes vælgere, mens hun bedømmes negativt i blå blok.


<img align="left" src="@nyimg=10898@" /> 4. Ida Auken (SF)
 Miljøminister
 Karakter: 4,3 (4,1)
Miljøministeren er rykket tre pladser op ad listen, på trods af at hun ikke har været udpræget synlig siden sidste måling. Hendes miljøministerium regnes som "piece of cake" for en SF'er, og internt i partiet er der delte meninger om, hvor meget Auken får ud af det. Men i forhold til offentligheden er Ida Auken et stærkt brand, og hun står lige nu som SF's stærkeste kort.


<img align="left" src="@nyimg=14003@" /> 5. Marianne Jelved (R)
 Kulturminister
 Karakter: 4,2 (ny) 
Et comeback af de bemærkelsesværdige. Den tidligere radikale leder blev hentet ind som kulturminister til erstatning for Uffe Elbæk, og Jelveds driftsikkerhed har som ventet været i top. Det var en politisk fluevægter, der blev skiftet ud med en sværvægter, og Marianne Jelved ligger hele 15 pladser bedre placeret end Elbæk.


<img align="left" src="@nyimg=14004@" /> 6. Karen Hækkerup (S)
 Integrations- og socialminister
 Karakter: 4,1 (4,1) 
Social-og integrationsministeren hører så udpræget til Socialdemokraternes strammerfløj, og hun kommer regelmæssigt med udtalelser, der irriterer den bløde del af regeringen. Men det er helt efter bogen. Idéen er, at Karen Hækkerups skal holde på de vælgere, der ellers ville gå til DF eller V. Imidlertid er bedømmelsen af hende meget negativ blandt VKO-vælgerne, mens hun henter massiv støtte blandt de tilbageværende S-vælgere.


<img align="left" src="@nyimg=14005@" /> 7. Nick Hækkerup (S)
 Forsvarsminister
 Karakter: 4,1 (4,5)
Svoger Nick er røget tre pladser ned ad listen, hvad der ikke er heldigt for en mand, der er en potentiel formandskandidat. Nedturen hænger givetvis sammen med de uheldige sager i hans forsvarsministerium, hvor det viste sig, at han ikke havde ganske styr på fakta. Han har dog også mestret at forhandle et svært forsvarsforlig hjem, men den slags er sjældent noget, der får den folkelige popularitet til at eksplodere. Specielt ikke i de områder af landet, hvor der nedlægges kaserner.


<img align="left" src="@nyimg=10894@" /> 8. Henrik Dam Kristensen (S)
 Transportminister
 Karakter: 4,1 (4,0) 
Transportministeren ligger en smule bedre end sidst, hvad der sikkert hænger sammen med, at betalingsringen efterhånden er glemt. Dam Kristensen har en rolig og tillidsvækkende fremtoning, hvis han ikke var jyde, ville nogle måske kalde det "zen". Hans ministerium er et af de allersværeste at håndtere: Enhver trafikminister vader i elendige sager, men med sin pragmatiske indstilling får Dam Kristensen ofte landet problemerne. Senest gennemtvang han en jordnær løsning på skandalen med det udskældte rejsekort


<img align="left" src="@nyimg=10870@" /> 9. Christine Antorini (S)
 Undervisningsminister
 Karakter: 3,9 (4,2)
Undervisningsminister Christine Antorini er droppet fire pladser ned. Forklaringen kan dårligt være andet end den folkeskolereform, der startede med at være yderst populær, men blev mere og mere omstridt. De langvarige forhandlinger satte ligeledes spørgsmålstegn ved Antorinis evne til at lukke en politisk aftale. Hendes placering er dog stadig hæderlig, og hun står som en af regeringens mere tænksomme ministre.


<img align="left" src="@nyimg=14006@" /> 10. Nicolai Wammen (S)
 Europaminister
 Karakter: 3,9 (4,1) 
Europaministeren er gået en smule tilbage, hvad der ikke er underligt. Efter det danske EU-formandskab er hans ministerium tømt for indhold, så i dag er Wammen nærmest minister uden portefølje. Til gengæld står han nu stærkere på partiets indre linjer. Han kom i skammekrogen efter folketingsvalgkampen, fordi han lidt for tydeligt havde markeret, at han var formandskandidat, hvis Thorning tabte. Siden har han været meget loyal, og han aspirerer til en forfremmelse ved en ministerrokade.


<img align="left" src="@nyimg=10855@" /> 11. Astrid Krag (SF)
 Sundhedsminister
 Karakter: 3,8 (3,8)
Siden sidste måling har Astrid Krag tabt et formandsvalg, men det ændrer ikke ved hendes karakter. Den er på det jævne, men nok til en placering midt i feltet. Krag har solid støtte fra alle tre regeringspartiers vælgere, mens nålen svinger negativt ud hos blå blok og Enhedslisten.

Hvis transportministeriet er besværligt, er sundhedsministeriet livsfarligt. For der er altid grimme sager med syge mennesker, der ikke får den hjælp, de skal. Men Astrid Krag har fået en vis sikkerhed i håndteringen, og hun agerer selvstændigt uden at fremstå som "systemets kvinde".


<img align="left" src="@nyimg=13699@" /> 12. Helle Thorning-Schmidt (S)
 Statsminister
 Karakter: 3,8 (3,8)
Statsministeren ligger ligesom sidst placeret midt i feltet, og det er slet ikke godt nok. En statsminister skal trække en pæn del af læsset og helst være blandt de fire-fem mest populære ministre. Hun kan trøste sig med stadig at have flot opbakning blandt S-vælgerne, men i modsætning til Corydon og Vestager er Thorning massivt upopulær i hele det blå vælgersegment. Det kan ikke skyldes Thornings økonomiske politik, for hun har sammen med Corydon og Vestager lagt en linje, der til forveksling ligner den forrige regerings. Men det overskygges tydeligvis af, at mange blå vælgere fortsat ser Thorning som en politiker, der "snød" sig til magten.


<img align="left" src="@nyimg=14008@" /> 13. Manu Sareen (R)
 Kirke- og ligestillingsminister
 Karakter: 3,7 (3,7) 
Kirke- og ligestillingsministeren kan bedre leve med sin placering. Det er ikke ligefrem det tungeste ministerium, han råder over, og man har primært hørt til ham i diskussionerne med kirkens højrefløj om homovielser. Han har en imødekommende fremtoning, men det er ikke lykkedes Manu Sareen at blive en markant stemme i værdidebatten, som nogle på forhånd havde håbet.


<img align="left" src="@nyimg=14009@" /> 14. Morten Bødskov (S)
 Justitsminister
 Karakter: 3,7 (4,2)
Justitsministeren står for målingens dukkert. Han ryger hele otte pladser ned ad listen. Han har mistet opbakning over hele spektret, og forklaringen ligger lige for: Bødskovs optræden i sagen om den nye offentlighedslov var alt andet end overbevisende, og hans 28 ikke-svar til Martin Krasnik i Deadline er blevet ikonisk. Det er alvorligt for regeringen, for Bødskov blev set som en af regeringens sikre piller. Meningsmålingen er tilmed foretaget før den fornyede diskussion om Bødskovs ændring af reglerne for udvisning af kriminelle.


<img align="left" src="@nyimg=13652@" /> 15. Morten Østergaard (R)
 Minister for forskning og innovation
 Karakter: 3,7 (3,9)
Uddannelsesministeren er droppet et fire pladser ned siden sidst, og en placering som nummer 15 kan på ingen måde være tilfredsstillende for Vestagers ambitiøse løjtnant. I Østergaards tilfælde er forklaringen ikke en række tabersager, men snarere at han bliver stadig mere glemt. Målingen vil utvivlsomt styrke hans appetit på et tungere ministerium ved næste rokade.


<img align="left" src="@nyimg=10610@" /> 16. Pia Olsen Dyhr (SF)
 Handelsminister
 Karakter: 3,6 (3,5) 
Pia Olsen er utrolig professionel i sin mediehåndtering, og i betragtning af det inferiøre ministerium er det er forbløffende at se, hvor ofte hun toner frem på skærmen. Hun har et arbejdsraseri som en Duracell-kanin og en viljestyrke som en etbenet maratonløber. Men Pia Olsen er meget lidt SF-agtig, og hendes karakter er middelmådig selv blandt SF's egne vælgere.


<img align="left" src="@nyimg=10897@" /> 17. Holger K. Nielsen (SF)
 Skatteminister
 Karakter: 3,6 (ny)
Den tidligere SF-formands opstigning til skatteminister og grå eminence var en kæmpemæssig overraskelse. Ikke mindst for ham selv. Holger K. har været en meget vigtig brik i en række forhandlinger internt i regeringen, men hans folkelige gennemslagskraft er ikke imponerende. Pudsigt nok ligger han på nøjagtig samme placering som forgængeren – den i SF så udskældte Thor Møger Pedersen. Opbakningen til Holger K. Nielsen kommer udpræget fra vælgere, der stemmer S, SF og EL.
 

<img align="left" src="@nyimg=10822@" /> 18. Mette Gjerskov (S)
 Fødevareminister
 Karakter: 3,4 (3,2) 
Fødevareministeren har klaret jobbet rimelig godt og er smuttet tre pladser op ad listen. Glemt er efterhånden den irrelevante diskussion om hendes rygekabine. Gjerskov er næppe udpræget populær i landbrugskredse, men hun har fået en profil som forbrugernes vagthund. Det er en profil, der passer som fod i hose til det socialdemokratiske vælgerkorps.


<img align="left" src="@nyimg=12832@" /> 19. Martin Lidegaard (R)
 Klima- og energiminister
 Karakter: 3,3 (3,7) 
Tre pladser ned for Lidegaard, der har været i kraftig modvind på grund af solcelle-skandalen. Lidegaard overhørte advarslerne om et hul i loven, som kan koste statskassen milliarder af kroner. Klimaministeren fik en gigantisk næse for sagen, der var på nippet til at koste ham ministerposten. Han står forpjusket tilbage, og placeringen som nummer 19 illustrerer fint hans nuværende position


<img align="left" src="@nyimg=10867@" /> 20. Christian Friis Bach (R)
 Udviklingsminister
 Karakter: 3,3 (3,4) 
Udviklingsministeren har sagligt set gjort det fint, selvom det naturligvis kan diskuteres, hvorvidt man skal give udviklingsbistand til korrupte regimer som det afghanske. Friis Bach er røget en enkelt plads ned siden sidst, og han vil formodentlig få svært ved at komme højere op, før han får et tungere ministerium.

<img align="left" src="@nyimg=14010@" /> 21. Villy Søvndal (SF)
 Udenrigsminister
 Karakter: 3,2 (3,1)
Den tidligere SF-formand blev aldrig en ny Joschka Fischer - den succesrige grønne udenrigsminister i 90'ernes Tyskland. SF's vælgermæssige nedtur, det stærkt beskårede udenrigsministerium og Søvndals manglende gennemslagskraft i regeringen har alt sammen været med til at udhule hans position. Bedømmelsen kan synes uretfærdig, for fagligt er Søvndal udmærket rustet til jobbet som udenrigsminister. Men det er næsten umuligt at komme tilbage, når man først har været igennem en nedtur af den karakter.


<img align="left" src="@nyimg=12960@" /> 22. Carsten Hansen (S)
 Minister for by, bolig og landdistrikter
 Karakter: 3,0 (3,0) 
"Varmemesteren" var en stærk gruppeformand og på forhånd sikret en ministerpost. Men det er ikke gået særlig godt, og Carsten Hansen virker, som om han holdes i snor af embedsmænd og boligorganisationer. Hans karakter holder sig på samme lave niveau som sidste gang. 


<img align="left" src="@nyimg=11823@" /> 23. Annette Vilhelmsen (SF)
 Erhvervs- og vækstminister
 Karakter: 2,9 (ny)
Det er en total katastrofe for SF, at partiets formand ender på den absolutte jumboplads. Annette Vilhelmsen ryger i bund i samtlige målinger, hun optræder i, men i den aktuelle ministermåling er der selv blandt SF's egne vælgere flere negative end positive bedømmelser af hende. Det kan i teorien være indkøringsproblemer, men otte måneder efter hendes udnævnelse til minister, er der intet, der tyder på, det bliver bedre.

Forrige artikel Heste fortrænger Christiansborgs springvand Næste artikel Thyrring ny direktør i DMI Thyrring ny direktør i DMI