Velfærdsoverblikket: De sidste samråd inden sommeren

Magnus Heunicke skal i tre samråd i denne uge, hvor han i det sidste skal samle op på akkordarbejdet i vagtlægeordningen. Kommunernes økonomi får også en rolle i den politiske tango inden sommeren. Få det velfærdspolitiske overblik over ugen her. 

Velkommen til ugens velfærdsoverblik, der bliver det sidste på denne side af sommeren.
 
Sommeren har for alvor ramt de danske kyster og det kan mærkes i de politiske kalendere, men der er stadig noget at se frem til i denne uge.
 
Vi ser ind i en rigtig samrådsuge, hvor de sidste tråde skal redes ud inden sommerpausen. Der lægges ud med et samråd om udligningsreformen og sluttes af med vagtlægeordningen.
 
Det første samråd kommer tirsdag, hvor indenrigs- og boligministeren er indkaldt.
 
TIRSDAG
Konsekvenserne ved en afskaffelse
I Indenrigs- og Boligudvalget vil man have indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad til at svare på, om borgere med behov for specialiserede tilbud uden for egen kommunegrænse ikke bliver stillet dårligere ved afskaffelse af betalingskommunefolketallet, såfremt afskaffelsen heraf fastholdes. 
 
Udvalget ønsker også at høre Dybvad, om ministeriet var bekendt med, at afskaffelsen af betalingskommunefolketallet giver kommunerne økonomiske incitamenter til at anvende velfærdstilbud inden for egen kommunegrænse frem for eventuelle mere specialiserede tilbud uden for kommunegrænsen.
 
Til slut skal ministeren redegøre for alternativer til at fastholde afskaffelsen af betalingskommunefolketallet og hvilke overvejelser, de giver anledning til hos ministeren.
 
Udskrivning af patienter
Sundhedsminister Magnus Heunicke skal møde op i Sundhedsudvalget, hvor han skal redegøre for, hvad der konkret bør gøres for, at patienter ikke bliver udskrevet, før de er færdigbehandlede.
 
Venstre har stillet spørgsmålet, da de mener, at patienterne bliver kastebolde mellem sygehuse og kommuner.
 
TORSDAG
Kommunernes økonomi og handikapområdet
Social- og ældreminister Astrid Krag er indkaldt til samråd i Social- og Ældreudvalget, hvor hun skal svare på, hvorfor man har lagt sig fast på passagen "rammerne for en sammenhængende og helhedsorienteret indsats på det specialiserede socialområde forankres bedst i kommunerne" i aftalen om kommunernes økonomi for 2022, inden evalueringen af det specialiserede socialområde er færdiggjort.

Ministeren skal derudover redegøre for, om det havde været hensigtsmæssigt at afvente evalueringen inden stillingtagen til fremtidig fordeling af opgaver på handicapområdet.
 
Foldere og imamer
Sundhedsminister Magnus Heunicke skal på et samråd i Sundhedsudvalget svare på, hvorfor de danske sundhedsmyndigheder bruger skattekroner på foldere udarbejdet i samarbejde med en række imamer og moskéer, der henviser til Koranen som argument for, hvorfor muslimer bør lade sig vaccinere mod Coronavirus.

FREDAG
Vagtlægeordningen og akkordarbejde
Ugens slutter med, at Magnus Heunicke tager endnu en tur til Sundhedsudvalget, hvor han skal redegøre for, hvad regeringen vil gøre i forhold til vagtlægeordningen og akkordarbejde.
 
Ministeren skal blandt andet svare på, om sundhedsområdet egner sig til akkordarbejde, og om man bør overveje at lade regionerne træde ind og løse vagtlægeordningen.
 
Dertil skal Heunicke svare på, om det er fornuftig brug af skattekroner, at en læge kan tjene over 35.000 kroner om dagen som vagtlæge, samt om arbejdsforholdene egner sig til at tiltrække nye læger til professionen.

Tak for denne gang. Nyd solen så længe det varer - og så vender vi stærkt tilbage efter sommerferien.

Login